x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia a eliminat un "cuib" de spioni

Australia a eliminat un "cuib" de spioni

de Redacția Jurnalul    |    22 Feb 2023   •   14:45
Australia a eliminat un "cuib" de spioni

Australia a desființat un "cuib" de spioni care opera în țară de ani de zile, afirmă șeful serviciilor sale de informații, cconform BBC.

Mike Burgess nu a identificat nicio țară din spatele rețelei, dar a declarat că agenții sub acoperire păreau a fi "foarte bine pregătiți". Grupul studia și încerca să racoleze judecători, jurnaliști și veterani, a afirmat el.

Aceasta arată că amenințarea reprezentată de spionii străini este la un nivel maxim, a adăugat el.

În timp ce își prezenta evaluarea anuală a amenințărilor la Canberra, șeful Organizației australiene de securitate și informații (Asio) a subliniat o "campanie concertată" de a se infiltra în mass-media australiană pentru a modela relatările și a obține informații despre surse.

Un "lacheu" plănuia să ofere jurnaliștilor excursii de studiu cu toate cheltuielile plătite într-o țară străină, a spus el, unde spionii, cu "avantajul terenului propriu", ar fi încercat să obțină informații pe care să le folosească.

De asemenea, Burgess a detaliat comploturile a două țări diferite de a afecta fizic rezidenți australieni - la o săptămână după ce guvernul a dezvăluit că un complot iranian, care viza un disident din Australia, a fost dejucat.

Din nou, nu a menționat numele țărilor, dar a spus că țintele erau critici ai regimurilor străine.

"Într-un caz, serviciul de informații a început să monitorizeze un activist pentru drepturile omului și a complotat pentru a atrage ținta în străinătate, unde individul ar putea fi - citez - "eliminat"", a spus el.

"Într-un altul, un lacheu a fost trimis să localizeze anumiți disidenți și - citez - 'să se ocupe de ei'."

Amenințarea reprezentată de serviciile de informații străine s-a înrăutățit, a spus Burgess, în special de când Australia a semnat acordul de securitate Aukus cu SUA și Marea Britanie.

"Asio este... mai ocupat decât oricând în istoria noastră de 74 de ani. Mai ocupat decât în perioada Războiului Rece, mai ocupat decât la 9/11, mai ocupat decât la apogeul califatului".

"Din punctul meu de vedere, pare o luptă corp la corp."

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: spionaj australia