x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia se alătură boicotării diplomatice a Jocurilor de iarnă de la Beijing

Australia se alătură boicotării diplomatice a Jocurilor de iarnă de la Beijing

08 Dec 2021   •   10:40
Australia se alătură boicotării diplomatice a Jocurilor de iarnă de la Beijing

Australia se va alătura Statelor Unite într-un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, a declarat miercuri premierul Scott Morrison, în timp ce alți aliați au luat în calcul măsuri similare pentru a protesta față de situația drepturilor omului din China, relatează Reuters.

Statele Unite au declarat că oficialii guvernului său vor boicota Jocurile Olimpice de la Beijing din februarie din cauza "atrocităților" din China în domeniul drepturilor omului, la doar câteva săptămâni după discuții menite să atenueze relațiile tensionate dintre cele mai mari două economii ale lumii.

China a declarat că Statele Unite vor "plăti prețul" pentru această decizie și a avertizat că va lua contramăsuri ca răspuns, dar nu a oferit detalii.

Morrison a declarat că decizia de miercuri a fost luată din cauza eforturilor Australiei de a redeschide canalele diplomatice cu China, pentru a discuta despre presupusele abuzuri ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang, din vestul îndepărtat, și despre măsurile luate de Beijing împotriva importurilor australiene.

Oficialul australian a precizat că sportivii vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă, dar nu și oficialii guvernamentali.

Legăturile diplomatice ale Australiei cu China au avut de suferit în ultima vreme din cauza originii COVID-19 și a relațiilor comerciale dintre cele două țări.

Surse media susțin că și Marea Britanie și Japonia iau în considerare boicotul diplomatic.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: boicot olimpiada