x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia suspendă acordul de extrădare cu Hong Kong

Australia suspendă acordul de extrădare cu Hong Kong

09 Iul 2020   •   15:22
Australia suspendă acordul de extrădare cu Hong Kong
Sursa foto: Hepta

Australia a anunţat suspendarea acordului de extrădare cu Hong Kong din cauza noii legi a securității naționale, impusă de China, transmite Reuters.

Autoritățile din această țară au hotărât prelungirea cu cinci ani a vizelor pentru circa 10.000 de cetățeni ai Hong Kong-ului care locuiesc în Australia, iar cei cu vize de student sau de muncă vor putea opta pentru rezidență permanentă, potrivit premierului Scott Morrison.

Tensiunile dintre Australia și China sunt în creștere. Autoritățile de la Canberra a acuzat China de atacuri cibernetice, mai ales după ce acestea a cerut o anchetă independentă asupra originilor şi gestionării pandemiei de coronavirus.

Și China a acuzat Australia de spionaj şi i-a avertizat pe studenţii şi turiştii chinezi să evite această ţară, invocând rasismul. Beijingul a impus sancţiuni comerciale asupra unor bunuri australiene, iar luna trecută a condamnat la moarte un cetăţean australian acuzat de trafic de droguri.

Controversata  lege privind securitatea naţională a fost impusă, la 30 iunie, Hong Kong-ului și este criticată de țările democrate ale lumii.

Canada a anunţat, săptămâna trecută, suspendarea tratatului de extrădare cu Hong Kong. 

×