Modificarea Tratatului Uniunii Europene in sensul in care ar duce la crearea unei puteri politice si economice este dorita de Austria, dar nu si de Marea Britanie. Astfel in timp ce cancelarul austriac Werner Faymann este de acord cu modificarea Tratatului chiar si cu pretul cedarii unei parti din suveranitatea nationala, Marea Britanie manifesta reticenta.
Cancelarul austriac considera totodata posibil ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa intensifice achizitiile de obligatiuni ale tarilor cu probleme financiare din zona euro, o data ce membrii uniunii monetare vor lua masuri de stabilizare a finantelor si de reducere a datoriilor, informeaza AFP. Faymann conduce o coalitie instabila formata cu Partidul Poporului, in timp ce opinia publica austriaca este marcata de scepticism. In asemenea conditii, in cazul unui referendum, el va fi nevoit sa-i convinga pe concetatenii lui sa sustina modificarea tratatului UE, in urma unui vot care ar putea avea loc, in opinia sa, peste patru ani. "Cred ca pe termen mediu si lung vom construi o Europa comuna, in care vom imparti responsabilitatile. In cazul unui referendum, as sustine acest obiectiv", a afirmat Faymann inaintea unui summit crucial al UE, care va avea loc la sfarsitul saptamanii viitoare.
Cancelarul austriac crede ca europenii vor fi mai puternici daca vor construi o Europa comuna, decat daca se vor izola.
In Marea Britanie, vicepremierul Nick Clegg manifesta prudenta in problema modificarii Tratatului UE, subliniind ca regulile din zona euro trebuie intarite cu implicare institutionala minima. "Cancelarul german Angela Merkel are dreptate cand spune ca modelul actual al monedei unice este dezechilibrat si are nevoie de schimbare", a afirmat Clegg.