x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria vrea modificarea Tratatului Uniunii Eu­ro­pene, Marea Britanie se abţine

Austria vrea modificarea Tratatului Uniunii Eu­ro­pene, Marea Britanie se abţine

de Sînziana Stancu    |    04 Dec 2011   •   21:00

Modificarea Tratatului Uniunii Eu­ro­pene in sensul in care ar duce la cre­a­rea unei puteri politice si economi­ce este dorita de Austria, dar nu si de Ma­rea Britanie. Astfel in timp ce can­ce­larul austriac Werner Faymann este de acord cu modificarea Tratatu­lui chiar si cu pretul cedarii unei parti din suveranitatea nationala, Marea Britanie manifesta reticenta.

Cancelarul austriac considera totodata posibil ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa intensifice achizitiile de obligatiuni ale tarilor cu probleme financiare din zona euro, o data ce membrii uniunii mo­ne­tare vor lua masuri de stabilizare a fi­nan­telor si de reducere a datorii­lor, informeaza AFP. Faymann conduce o coalitie instabila formata cu Partidul Poporului, in timp ce opinia pu­blica austriaca este marcata de scepticism. In asemenea conditii, in cazul unui referendum, el va fi nevoit sa-i convinga pe concetatenii lui sa sustina modificarea tratatului UE, in ur­ma unui vot care ar putea avea loc, in opinia sa, peste patru ani. "Cred ca pe termen mediu si lung vom cons­trui o Europa comuna, in care vom im­­parti responsabilitatile. In cazul unui referendum, as sustine acest obiectiv", a afirmat Faymann inaintea unui summit crucial al UE, care va avea loc la sfarsitul saptamanii viitoare.
Cancelarul austriac crede ca europenii vor fi mai puternici daca vor construi o Europa comuna, decat daca se vor izola.

In Marea Britanie, vicepremierul Nick Clegg manifesta prudenta in problema modificarii Tratatului UE, subliniind ca regulile din zona euro trebuie intarite cu implicare ins­ti­tutionala minima. "Cancelarul german Angela Merkel are dreptate cand spune ca modelul actual al monedei unice este dezechilibrat si are nevoie de schimbare", a afirmat Clegg.

×