x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austro-ungarii isi revendica palatele

Austro-ungarii isi revendica palatele

02 Feb 2004   •   00:00

Cehia nu va mai fi o destinatie turistica foarte solicitata. Principalele sale atractii, splendidele palate, sunt revendicate de descendentii nobililor austro-ungari.

In cativa ani, statul ceh ar putea ramane fara principala atractie turistica, vestitele palate din Boemia si Praga. Zeci de urmasi ai nobilimii austro-ungare, printre care membri ai unor dinastii foarte influente in Europa, isi cer inapoi castelele familiei, dar si colectiile de arta, fermele si fabricile de bere.

MILIARDE DE EURO. Averile a milioane de nobili germani, austrieci si ungari au fost confiscate de statul cehoslovac la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Proprietarii au fost atunci expulzati. O data insa cu democratizarea si divizarea republicii, descendentii acestora au revenit pentru a-si recupera proprietatile, de pe urma carora, este adevarat, statul ceh castiga miliarde de euro anual. Urmasii nobililor se lovesc de refuzul guvernului de la Praga, dar nu se lasa pagubasi. O parte dintre ei au si dat autoritatile in judecata.

BIJUTERIA ROCOCO. Printre cei mai puternici soliciant i se afla Franz Ulrich Kinsky, mostenitorul dinastiei Kinsky din Boemia, cu o istorie de peste 8 de secole. Solicitantul are 67 de ani si este un renumit bancher la Viena. El a declarat ca va lupta pana la moarte pentru a recupera proprietatea familiei sale, evaluata la aproape 200 de milioane de euro. Cea mai importanta dintre proprietatile cerute este Palatul Kinsky, contructie in stil Rococo din centrul vechi al Pragai. Castelul, considerat o bijuterie a Cehiei, gazduies te in prezent o parte a colect iei de arta a statului. Potrivit cotidianului "Washington Times", Kinsky a mostenit palatul in anii ‘40. I-a fost confiscat cinci ani mai tarziu. Statul nu vrea sa i-l inapoieze pe motiv ca parintii sai au fost simpatizanti ai nazistilor. "Este ridicol. Sunt din Boemia si am crescut intr-un mediu antigerman", a replicat furios Kinsky.

PROPRIETATE SCUMPA. O alta familie celebra care isi doreste castelul inapoi este Von Pezolds, care revendica o proprietate estimata la aproximativ 1,5 miliarde de euro. Este vorba despre faimosul palat Cesky Krumlov din sud-vestul Cehiei. LAVINIA TUDORAN

1.500 $ pentru un castel in Slovacia Daca autoritatile din Cehia se pregatesc sa returneze palatele fostilor proprietari, oficialii slovaci nu stiu cum sa le faca oferte mai tentante occidentalilor interesat i sa cumpere un castel medieval. Guvernul de la Bratislava a scos la vanzare aproape 200 de astfel de constructii, cu proprietatile aferente. Potentialul comparator nu trebuie decat sa aiba puterea financiara pentru a suporta cheltuielile de restaurare si puterea psihica pentru a iesi invingator din razboiul cu birocratia slovaca. Pentru a cumpara proprietati datand din secolele al XII-lea, al XIV-lea sau al XVII-lea, investitorii trebuie sa scoata din buzunar intre 1.500 si 15.000 de dolari. De exemplu, Castelul Beckov, construit in secolul al XII-lea, este disponibil pentru 15.000 de dolari, iar o manastire din secolul al XIV-lea costa 3.000 de dolari. Castelele fac parte din patrimoniu, dar decizia de a le instraina este rezultatul crizei finaciare in care se afla aceasta tara. Practic, Guvernul nu isi permite sa finanteze restaurarea acestor valoroase obiecte de patrimoniu, iar incercarile de a le vinde slovacilor nu au avut succes, tocmai pentru ca reparatiile ar costa o avere. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe