x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autoritatea americană de reglementare în domeniul nuclear: Situaţia se stabilizează la reactoarele de la Fukushima

Autoritatea americană de reglementare în domeniul nuclear: Situaţia se stabilizează la reactoarele de la Fukushima

de Cristian Ionescu    |    21 Mar 2011   •   12:02
Autoritatea americană de reglementare în domeniul nuclear: Situaţia se stabilizează la reactoarele de la Fukushima
Sursa foto: /Reuters

UPDATE 17:35 - Autoritatea americană de reglementare în domeniul nuclear, NRC, a apreciat că situaţia pare stabilizată la reactoarele 1, 2 şi 3 ale centralei nucleare nipone de la Fukushima, informează AFP.
"Situaţia pare mai stabilă astăzi la reactoarele 1, 2 şi 3, graţie injectării de apă de mare care a permis răcirea reactoarelor", a declarat Bill Borchardt, director executiv al NRC. Expertiza specialiştilor americani apreciează că reactoarele au suferit daune la nivelul combustibilului dar că incinta de izolare în jurul celor trei reactoare a rămas intactă.
Oficialul NRC a recunoscut că în cursul zilei a existat o emisie de fum de culoare albă de la reactorul numărul 3, fiind necesară luarea deciziei de evacuare a personalului centralei. El a precizat că sursa fumului nu este cunoscută, dar că nu au existat creşteri ale temperaturii sau a nivelului radioactivităţii.


Fukushima: Personalul evacuat din centrală, din reactoarele 2 şi 3 iese fum

UPDATE 12:45 - Reactorul 2 al centralei nucleare a început să scoată fum, a declarat Hidehiko Nishiyama, oficialul japonez, responsabil de siguranţă nucleară, scrie CNN.com. Pentru moment, cauza apariţiei fumului la nu a fost identificată.

Similar, cu două ore înainte de incidentul de la reactorul doi, a fost semnalată o emisie de fum şi la reactorul trei al centralei.

Potrivit lui  Nishiyama, măsurătorile efectuate imediat în urma incidentelor nu au evidenţiat emisii radioactive în atmosferă.

Reactorul 3 prezintă cele mai mari probleme. Starea reactorului este gravă, acoperişul clădirii superioare a fost în întregime distrus de săptămâna trecută de o puternică explozie, cauzată de o acumulare de hidrogen în cadrul operaţiunilor de depresurizare executate de tehnicienii japonezi.

Totuşi, principala preocupare este constituită de combustibilul acestui reactor, MOX - un amestec de oxizi de plutoniu şi uraniu, rezultat al operaţiunii de reciclare, deşeuri considerate mai nocive decât acelea care provin de la combustibilul pe bază de uraniu.

Deşi tehnicienii japonezi au anunţat că a fost realizată cablarea celor trei reactoare la sistemul de alimentare cu energie electrică, instalaţiile de răcire fiind repornite, situaţia la centrala nucleară de la Fukushima se menţine în continuare serioasă.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia