Autoritatea Europeană a Muncii şi-a început activitatea cu o ceremonie inaugurală şi cu prima reuniune a Consiliului său de administraţie, informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Debutul activităţii are loc la doi ani după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunţa ideea înfiinţării acestei instituții, în discursul din 2017 privind starea Uniunii, adresat Parlamentului European.
La ceremonia de inaugurare de la Bruxelles au participat şi premierul Slovaciei, Peter Pellegrini, în condiţiile în care Bratislava a fost aleasă pentru a găzdui autoritatea, vicepreşedinţii Comisiei Valdis Dombrovskis şi Maros Sefcovic, precum şi comisarul Marianne Thyssen.
Consiliul de administraţie este format din reprezentanţi ai statelor membre, ai Comisiei, ai partenerilor sociali de la nivelul UE, ai Parlamentului European, din observatori din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi reprezentanţi ai altor agenţii ale UE din domeniul ocupării forţei de muncă şi al afacerilor sociale. La 17 octombrie, aceştia vor avea o primă reuniune pentru a adopta deciziile necesare punerii în funcţiune a autorităţii şi pentru a face schimb de opinii cu privire la programul de lucru iniţial.
Activităţile instituției sunt legate de normele privind mobilitatea forţei de muncă: libera circulaţie şi detaşarea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială şi legislaţia specifică din sectorul transportului rutier. Nu vor fi create noi competenţe la nivelul UE, statele membre rămânând în totalitate responsabile cu aplicarea normelor privind forţa de muncă şi securitatea socială.
Autoritatea Europeană a Muncii va acumula treptat resurse financiare şi umane, urmând să ajungă până în 2024 la un buget anual de 50 de milioane euro şi la 140 de angajaţi. La 13 iunie, statele membre au convenit ca sediul noii autorităţi să fie găzduit de Bratislava.