x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autorităţile japoneze recomandă evacuarea a 400.000 de persoane din cauza ploilor torenţiale

Autorităţile japoneze recomandă evacuarea a 400.000 de persoane din cauza ploilor torenţiale

de Mediafax    |    14 Iul 2012   •   12:36
Autorităţile japoneze recomandă evacuarea a 400.000 de persoane din cauza ploilor torenţiale

Aproximativ 400.000 de persoane au primit ordin sau recomandare de evacuare sambata in sud-vestul Japoniei, unde 29 de persoane au murit sau au fost date disparute din cauza ploilor torentiale care s-au abatut asupra regiunii in ultimele trei zile, potrivit ultimului bilant oficial, citat de AFP.

Agentia de meteorologie din Japonia a avertizat impotriva producerii unor noi alunecari de teren si inundatii in Kyushu, insula din sudul arhipelagului, unde sambata s-au inregistrat pana la 11 centimetri de precipitatii intr-o ora.

Autoritatile au ordonat evacuarea a 260.000 de persoane, care au fost adapostite in scoli si alte locuri publice, in nordul Kyushu unde raurile au iesit din matca, a anuntat presa locala.

Aproximativ 140.000 de locuitori au fost invitati sa isi paraseasca locuintele - o recomandare care nu este inca un ordin - potrivit unor surse oficiale contactate de AFP in patru prefecturi din insula.

Imaginile televizate arata torente de apa plina de noroi care iau cu ele ramasitele caselor inundate in urma a ceea ce autoritatile au calificat drept precipitatii sezoniere "fara precedent", apele unui rau atingand acoperisul unui restaurant inainte de a se retrage.

La Fukuoka, unde au fost inregistrate 181 de alunecari de teren, 78.600 de persoane au fost somate sa isi paraseasca locuintele, potrivit autoritatilor. In aceasta localitate, aproximativ 820 de case au fost avariate si trei poduri au fost rupte, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al prefecturii Fukuoka, Hiroaki Aoki, contactat prin telefon.

"Doi barbati au fost salvati dupa alunecarile de teren, iar o femeie este in continuare ingropata, dar nu stim in ce stare sunt ei pentru moment", a adaugat el. "Nu imi amintesc de inundatii similare pe o intindere asa de mare in prefectura noastra", a continuat el.

Peste 75 de centimetri de apa au cazut in trei zile in orasul Aso, situat la poalele muntelui vulcanic din prefectura Kumamoto, anunta agentia de meteorologie. La Aso si in imprejurimi, inundatiile au provocat 20 de morti, dintre care 19 in urma alunecarilor de teren si a prabusirii caselor, potrivit ultimului bilant.

Noua persoane au fost declarate disparute, dintre care doua de sambata dimineata: un barbat in varsta de 30 de ani luat de o viitura in timp ce se afla in masina sa, la Oita, si o femeie in varsta de 83 de ani ingropata de o alunecare de teren la Fukuoka.

×
Subiecte în articol: ploi victime inundatii evacuare