x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autorităţile mexicane anunţă 81 de cazuri suspecte de gripă porcină

Autorităţile mexicane anunţă 81 de cazuri suspecte de gripă porcină

26 Apr 2009   •   00:00

Autorităţile sanitare mexicane au înregistrat, începând din 13 aprilie, 81 de decese a căror cauză ar putea fi gripa porcină, în 20 din cazuri diagnosticul fiind confirmat, a declarat, sâmbătă, ministrul mexican al Sănătăţii, Jose Angel Cordova, citat de AFP.



Alte 1.324 de persoane sunt menţinute sub supraveghere medicală, a precizat el.

Cordova a anunţat prelungirea măsurii de închidere a instituţiilor de învăţământ din Mexico şi statul vecin San Luis Potosi, aflată în vigoare începând de vineri. Redeschiderea acestora este prevăzută pentru miercuri, 6 mai.

Preşedinţia mexicană a anunţat sâmbătă o decizie privind izolarea tuturor bolnavilor sau persoanelor care prezintă simptomele gripei. Conform textului publicat în Jurnalul Oficial, decretul permite autorităţilor "să pătrundă în orice tip de local sau locuinţă" pentru "a controla şi a combate epidemia" şi să controleze "pasagerii, bagajele, mijloacele de transport şi mărfurile" care ar putea fi purtătoare ale virusului.

Cordova a cerut colaborarea organizatorilor pentru "suspednarea completă" a manifestărilor publice programate "în spaţii deschise sau închise, indiferent de natura acestora, inclusiv în centre de cult religios, stadioane, teatre, cinematografe, baruri şi discoteci".

El anunţase încă de vineri închiderea muzeelor şi teatrelor până la noi ordine, avertizând că măsura ar putea fi menţinută timp de cel puţin o săptămână.

Cordova a precizat că majoritatea victimelor fac parte din "populaţia activă, cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani", în timp ce gripa clasică afectează în principal copiii şi persoanele în vârstă.

Începând de duminică, posturile de radio şi televiziune publice vor difuza emisiuni speciale de informare privind gripa porcină, a adăugat el.


Biserica Catolică anunţă suspendarea slujbelor de duminică în Mexic, din cauza epidemiei de gripă
Biserica Catolică mexicană a anunţat suspendarea slujbelor de duminică, din cauza epidemiei de gripă porcină, soldată cu cel puţin 20 de decese, relatează AFP.

Biserica a respectat sugestia ministrului Sănătăţii, care ceruse sâmbătă "suspendarea completă a tuturor reuniunilor publice, desfăşurate în spaţii deschise sau închise".

"Cerem tuturor preoţilor să aplice decizia de suspendare a slujbelor, luată de cardinalul Norberto Rivera", a declarat directorul postului de radio şi televiziune al arhiepiscopiei Mexicului, Jose de Jesus Aguilar.

Mexicul este a doua ţară din lume, după Brazilia, din punct de vedere al numărului credincioşilor catolici.


SUA au trimis experţi în Mexic, pentru combaterea epidemiei de gripă porcină
Statele Unite au trimis o echipă de experţi în Mexic, pentru a colabora autorităţile locale în vederea controlării epidemiei de gripă porcină, pentru care autorităţile mexicane dispun de o rezervă de 450 de milioane de dolari, relatează AFP.

Experţii au ajuns în Mexic la solicitarea guvernului mexican, a anunţat ambasada SUA, adăugând că autorităţile americane nu au impus nici o limitare a călătoriilor între cele două ţări.

Administraţia de la Washington s-a mulţumit să-i încurajeze pe cetăţenii americani să urmeze recomandările autorităţilor sanitare mexicane pentru a limita riscul de răspândire a virusului. Totuşi, ambasada americană în Mexic a amânat interviurile pentru circa 5.100 de solicitanţi de viză, programate pentru perioada 27 - 29 aprilie, şi a limitat serviciile acordate cetăţenilor americani.

Ministerul mexican al Finanţelor a anunţat că dispune de o rezervă de 450 de milioane de dolari pentru lupta împotriva gripei porcine, care a provocat moartea a cel puţin 20 de persoane. Suma va permite "garantarea furnizării şi a utilizării eficiente a resurselor" în combaterea epidemiei şi va fi folosită pentru "supravegherea epidemiologică, asistenţa medicală, achiziţionarea de echipamante şi activitate de cercetare şi dezvoltare".
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe