x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Avem probe incontestabile"

"Avem probe incontestabile"

de Vitalie Calugareanu    |    24 Aug 2007   •   00:00
"Avem probe incontestabile"
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Ministerul de Externe de la Chişinău a refuzat să comenteze declaraţia dură a şefului statului romăn, in vreme ce Ministerul moldovean de Interne a reconfirmat că acuzaţiile de corupţie se bazează pe probe incontestabile.

SCANDALUL VIZELOR - Duelul declaraţiilor peste Prut

Ministerul de Externe de la Chişinău a refuzat să comenteze declaraţia dură a şefului statului romăn, in vreme ce Ministerul moldovean de Interne a reconfirmat că acuzaţiile de corupţie se bazează pe probe incontestabile.

Cunoscănd afecţiunea preşedintelui Băsescu faţă de romănii basarabeni, etalată in timpul celor două vizite oficiale intreprinse la Chişinău, ziarele proromăneşti din Republica Moldova s-au grăbit să condamne la inceputul acestei săptămăni lipsa unei "politici riguroase a MAE romăn faţă de misiunea sa diplomatică din Chişinău". De miercuri insă, după ce preşedintele Traian Băsescu a reacţionat dur la acuzaţiile de corupţie lansate de poliţia moldovenească, ziarele de peste Prut şi-au schimbat brusc mesajul. Cotidianul Flux scria, bunăoară, in numărul de miercuri că ar fi vorba despre "o provocare politică" pusă la cale de Chişinău, iar in numărul de ieri scria despre "Bravada mediatică a pseudo-diplomaţilor moldoveni".

REPLICĂ. Singura reacţie oficială a Chişinăului la declaraţia de marţi a preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia ar fi vorba despre "un truc politic" şi nu de corupţie, vine din partea Ministerului moldovean de Interne. Purtătorul de cuvănt al acestei instituţii, Ala Meleca, ne-a asigurat că afirmaţiile ministrului adjunct de Interne, Valentin Zubic, făcute la sfărşitul săptămănii trecute, au la bază probe incontestabile: "Un comentariu referitor la declaraţia Domnului Băsescu poate face doar Ministerul de Externe al Republicii Moldova. MAI declară doar că toate probele in cadrul dosarelor penale intentate celor două persoane, cetăţeni moldoveni, sunt bine documentate de mult timp şi că măsurile operative de investigaţie pe aceste dosare au fost prelungite pentru depistarea tuturor persoanelor implicate in afacerile cu vize", a menţionat Ala Meleca.

OPINII. Ziarul procomunist de la Chişinău, Moldova Suverană, scria ieri că "preşedintele Băsescu se pare că a căzut in cursa abilă pe care i-au intins-o profitorii demagogi unionişti de la Chişinău, care s-au imbuibat copios din bugetul Romăniei in ultimii 17 ani". Observatorii independenţi de peste Prut susţin că "scandalul vizelor, declanşat de poliţia moldovenească, nu trebuie rupt de contextul general al ofensivei antiromăneşti a puterii comuniste proruse de la Chişinău", dar in opinia lor "Bucureştiul ar trebui să analizeze căt mai realist mecanismul suspect de eliberare a vizelor, care provoacă revoltă in răndul solicitanţilor de viză". De asemenea, ei atrag atenţia asupra detaliilor noi pe care preşedintele Romăniei le face publice in declaraţia sa de marţi, detalii referitoare la intălnirea diplomatului romăn la un restaurant din Chişinău cu reprezentanţii agenţiei de turism, arestaţi "in baza probelor incontestabile" de poliţia moldovenească. In mod firesc apare intrebarea: ce l-a făcut pe un diplomat cu putere de decizie din Consulatul romăn din Chişinău să accepte acea invitaţie la restaurant?

Replici dure

Premierul Vasile Tarlev, intr-un interviu pentru BBC, a precizat: "Eu nu doresc să fac declaraţii sau să reacţionez la declaraţiile preşedintelui ţării vecine (...), insă am discutat cu primul-ministru Tăriceanu şi despre cazul legat de consulatul Romăniei, de eliberarea vizelor, la care primul-ministru mi-a spus că a dat indicaţii organelor de drept ale Romăniei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, pentru a face investigaţiile respective, şi persoanele care se vor dovedi că sunt implicate in abateri vor fi pedepsite". Tarlev a negat existenţa unui conflict diplomatic.

Â

Responsabilităţi

"Vina este in primul rănd a Guvernului de la Chişinău, care refuză nejustificat deschiderea acestor două consulate - la Cahul şi la Bălţi. Vizavi de declaraţia preşedintelui Băsescu, eu tare mult aş dori ca acest răspuns care urmează a fi unul foarte energic, din căte inţeleg, să nu se răsfrăngă direct asupra cetăţenilor Republicii Moldova, care nu au nici o vină şi nici o responsabilitate faţă de situaţia creată"

Vladimir Filat Partidul Democrat din Moldova

×
Subiecte în articol: externe chisinau