x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avere pe carca azilantilor

Avere pe carca azilantilor

12 Mai 2004   •   00:00

Solicitantii de azil, printre care se gasesc numerosi romani, au dezvoltat in Marea Britanie o adevarata industrie.

LAVINIA TUDORAN

Evident, de pe urma uriasei afaceri nu castiga nici ei, nici statul britanic, ci sute de avocati, mosieri, proprietari de hoteluri si pensiuni, firme de securitate sau de consultanta. Toti acestia s-au imbogatit cu milioane de euro, scrie tabloidul The Sun, care a declansat o campanie agresiva impotriva imigrantilor.

2 MILIOANE. Numai in 2002, in regat au intrat aproape 105.000 de azilanti. In total, Guvernul cheltuieste anual peste 2,5 miliarde de euro pentru azilanti. Banii publici merg direct in buzunarele avocatilor si in cele ale oamenilor de afaceri. In perioada aprilie 2003 - martie 2004, de exemplu, o zecime din cheltuielile de la bugetul de stat in ajutorul juridic a ajuns la avocatii care se ocupa de imigranti. O suma frumusica a fost incasata chiar de cabinetul judecatoresc al lui Cherie Blair, sotia premierului britanic. Anul trecut, contul firmei, specializata mai nou in cazuri privind drepturile omului, s-a marit cu peste 2 milioane de euro, bani castigati din consultanta acordata imigrantilor.

CAZAREA. Sume mai mari s-au dus insa pe cazarea strainilor. Patronii de hoteluri si mosierii care s-au „indurat" sa-i primeasca au primit saptamanal de la stat minimum 500 de euro pe camera. Omul de afaceri de origine cipriota Savas Stavron si-a construit un imperiu hotelier din astfel de castiguri.

ANGAJAM TRADUCATOR. Mai au de castigat birourile de traduceri, unde se fac acum foarte multe angajari, dar si cele de asistenta pentru imigranti. „Este o adevarata pierdere", a reclamat David Davis, membru al opozitiei conservatoare, cel care a declansat scandalul dosarelor falsificate, cu ajutorul carora au ajuns in Marea Britanie zeci de romani si bulgari.

×
Subiecte în articol: externe