x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO pulverizează trupele ruse, dacă norul radioactiv ajunge într-un stat aliat

NATO pulverizează trupele ruse, dacă norul radioactiv ajunge într-un stat aliat

de Şerban Mihăilă    |    04 Oct 2022   •   07:45
NATO pulverizează trupele ruse, dacă norul radioactiv ajunge într-un stat aliat

După ce, în ultimele zile, președintele Rusiei și o serie de subalterni ai săi de la Kremlin s-au întrecut în amenințări nucleare directe sau voalate la adresa Ucrainei și, implicit, a Occidentului, a venit rândul Washingtonului să dea Moscovei un avertisment apocaliptic. În cazul în care Putin recurge la arsenalul său atomic în Ucraina, radiațiile nucleare ajunse pe teritoriile unor state NATO ar putea fi interpretate drept un atac asupra unui membru al alianței militare transatlantice, activând Articolul 5.

SUA și aliații lor vor distruge trupele și echipamentele militare ale Rusiei din Ucraina și îi vor scufunda flota din Marea Neagră, dacă președintele rus, Vladimir Putin, va folosi arme nucleare în această țară, a avertizat David Petraeus, fost director al CIA și general de armată în retragere, cu patru stele.

Petraeus spune că liderul de la Moscova este „disperat”, iar „realitatea cu care se confruntă pe câmpul de luptă este ireversibilă”.

Într-un interviu acordat „ABC News”, Petraeus a ținut să precizeze că nu a vorbit cu consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, despre răspunsul probabil al SUA la o escaladare nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației Biden au declarat că a fost comunicat Moscovei în mod repetat. 

Fostul director al CIA este însă cunoscut pentru faptul că știe cam tot ce mișcă la Washington, în materie de politică externă și securitate națională.

Forțele convenționale și flota din Marea Neagră, pulverizate 

„Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin coordonarea unui efort NATO colectiv, care ar elimina fiecare forță convențională rusească pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, precum și fiecare navă din Marea Neagră!”, a spus Petraeus, referindu-se la riposta administrației Biden în cazul unui atac nuclear ordonat de Kremlin pe frontul ucrainean. 

Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia ar provoca intrarea directă a Americii și a NATO în războiul declanșat de Putin, Petraeus a spus, inițial, că aceasta nu ar fi o situație care să declanșeze Articolul 5 al blocului transatlantic - ce prevede activarea apărării colective -, deoarece Ucraina nu face parte din alianța militară.

Cu toate acestea, „un răspuns al SUA și al NATO” ar fi perfect justificat, a adăugat Petraeus. Ulterior, el a admis că probabilitatea ca radiațiile nucleare să se extindă pe teritoriile țărilor NATO, aflate sub umbrela Articolului 5, ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru al Alianței Nord-Atlantice.

„Cred că se poate pleda în favoarea acestei interpretări!”, a continuat el. „Cealaltă interpretare ar fi că acest lucru este atât de îngrozitor, încât trebuie să existe un răspuns; nu poate rămâne fără răspuns!”, a adăugat fostul director al CIA.

Cu toate acestea, a precizat Petraeus, „nu vrem, din nou, să ajungem la o escaladare nucleară”. „Trebuie, însă, să arătăm că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel!”, a declarat el.

Putin, cu spatele la zid

După victoriile surprinzătoare obținute de trupele ucrainene în estul țării, pe fondul rezistenței crescânde manifestate de ruși față de ordinul de mobilizare și în contextul propriilor declarații tranșante formulate cu ocazia anexării, presiunea asupra lui Putin este tot mai mare, iar liderul rus este „disperat”, mai consideră Petraeus.

„Realitatea cu care se confruntă pe câmpul de luptă este, cred, ireversibilă.”, a spus el, referindu-se la președintele rus. „Nici această mobilizare care scârțâie, nici anexarea, nici amenințările nucleare, chiar și voalate, nu îl pot salva din această situație.”, a adăugat fostul director al CIA.

„La un moment dat va trebui să fie recunoscut acest lucru. La un moment dat va trebui să existe un fel de început de negocieri, așa cum a spus președintele Zelenski.”, a mai spus el.

„Situația pentru Putin și pentru Rusia se poate înrăutăți încă și nici chiar utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă nu va schimba cu nimic acest lucru!”, a afirmat generalul în retragere. Cu toate acestea, „trebuie să luați amenințarea în serios”, a adăugat el, referindu-se la perspectiva unei lovituri nucleare din partea Rusiei. 

Teama de un atac pe teritoriul NATO

Tot de la Washington, senatorul Marco Rubio, cel mai important membru republican al Comisiei pentru Relații Externe din Senatul SUA, a declarat pentru CNN că Putin are în acest moment două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriu.

Rubio crede că este „foarte posibil” ca liderul de la Kremlin să ordone atacarea punctelor de distribuție, prin care ajutoarele SUA și ale aliaților intră în Ucraina, inclusiv în interiorul Poloniei. 

Senatorul a admis existența amenințării nucleare, dar a spus că cel mai mult îl îngrijorează „un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, asupra aeroportului din Polonia sau al altui punct de distribuție”.

„NATO va trebui să răspundă la acest lucru. Cred că o mare parte din răspuns va depinde de natura atacului, de amploarea și scopul acestuia!”, a afirmat el.

Cu toate acestea, în calitate de senator care are acces la ședințele de informare ale Pentagonului, Rubio a refuzat să răspundă la întrebarea dacă a văzut dovezi că Rusia se pregătește să-și folosească armele nucleare în Ucraina.

„Cu siguranță, riscul este probabil mai mare astăzi decât în urmă cu o lună!”, a spus el, precizând că Rusia va face probabil un pas intermediar.

„Ar putea lovi unul dintre aceste puncte logistice. Iar acel punct logistic s-ar putea să nu fie în interiorul Ucrainei. Acesta este subiectul care mă preocupă cel mai mult, deoarece are un aspect tactic. Și cred că, probabil, Putin vede acest scenariu ca fiind o situație mai puțin escaladantă. Nu însă și NATO!”, a concluzionat el.

Încercare de intimidare

Retorica violentă în creștere, din ultimele zile, a lui Putin a culminat cu discursul său de vineri, atunci când a semnat decretul de anexare - ilegală conform tratatelor internaționale - a celor patru regiuni ucrainene pe care le ocupă parțial, Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în urma unor false referendumuri.

El a avertizat guvernul de la Kiev, SUA și UE că oamenii din regiunile anexate sunt cetățeni ruși „pentru totdeauna”.

Apoi, liderul de la Kremlin a făcut aluzie la „precedentul” creat de utilizarea de către SUA a armelor atomice în cel de-al Doilea Război Mondial. Declarația a fost văzută imediat drept o încercare de intimidare la adresa Ucrainei, pentru a nu lupta să recupereze teritoriile ocupate de Rusia.

Fără îndoială, Rusia va folosi referendumurile de anexare pentru a-și recâștiga inițiativa deținută inițial pe frontul ucrainean, înainte ca trupele sale să se retragă din fața contraofensivei ucrainene. 

Invocând justificarea apartenenței la teritoriul rusesc a autoproclamatelor republici separatiste, liderii de la Moscova vor amplifica de acum înainte amenințările nucleare anterioare, mizând pe faptul că Occidentul nu va îndrăzni să se aventureze într-un conflict ce ar putea degenera într-o criză planetară. 

Cel mai probabil, Kremlinul va miza în perioada următoare pe intimidarea nucleară, strategie lansată de curând de însuși președintele Putin. Printr-o retorică agresivă, acesta a avertizat deja că Rusia va „utiliza toate sistemele de armament disponibile”, dacă va fi nevoie, ca răspuns la „amenințările nucleare” ale NATO. El mai spus că vorbele sale nu sunt „o cacealma”.

Ulterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova își rezervă dreptul de a „proteja pe deplin” zonele care vor deveni în mod oficial teritoriul Rusiei.

Strategia de intimidare a oficialităților de la Kremlin a fost însă cel mai clar expusă de către unul dintre aliații apropiați ai lui Putin, Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. 

El a schițat scenariul unui atac nuclear asupra Ucrainei, afirmând că alianța militară NATO condusă de SUA ar fi prea speriată de „apocalipsa nucleară” pentru a intra direct într-un astfel de conflict în ajutorul Kievului. 

Medvedev a mai precizat că Rusia are dreptul de a se apăra cu arme nucleare, dacă este împinsă dincolo de limitele sale și că acest lucru „cu siguranță nu este o cacealma”.

„Să ne imaginăm că Rusia este forțată să folosească cea mai înfricoșătoare armă împotriva regimului ucrainean, care a comis un act de agresiune pe scară largă, periculos pentru însăși existența statului nostru”, a scris Medvedev, într-o postare pe „Telegram”.

„Trebuie să vă reamintesc din nou - pentru acele urechi surde care se aud doar pe ele însele: Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar”, a precizat Medvedev, adăugând că va face acest lucru „în cazuri prestabilite” și în strictă conformitate cu politica de stat.

Descriind un posibil atac asupra Ucrainei, Medvedev a spus, apoi, că NATO nu se va implica într-o astfel de situație.

„Cred că NATO nu ar interveni direct în conflict, nici măcar în acest scenariu”, a afirmat Medvedev. „Demagogii de peste Ocean și din Europa nu vor muri într-o apocalipsă nucleară!”, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: nato nor radioactiv nuclear David Petraeus