"A crede că Rusia va înceta să existe şi că ne putem decupla de ea în toate domeniile este iluzoriu", a spus acesta, precizând că țara sa nu poate reduce legăturile cu Moscova peste noapte.
Declarațiile sale vin în contextul în care Raiffeisen Bank este cea mai mare bancă austriacă și una dintre puținele companii occidentale care își continuă activitatea pe piața din Rusia, în pofida sancțiunilor și a criticilor.
"Dostoievski şi Ceaikovski rămân parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Rusia va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua putere nucleară a lumii", a precizat şeful diplomaţiei austriece.
Austria face parte din UE, s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, în contextul războiului din Ucraina, dar are și legături apropiate cu Rusia, de unde importă gaze naturale și petrol. Astfel că autoritățile de la Viena vor încheierea rapidă a păcii și reluarea relațiilor normale cu Rusia.
SUA a lansat o anchetă cu privire la respectarea sancțiunilor occidentale și a criticat Raiffeisen Bank. Aceasta este una dintre cele două bănci străine, alături de cele 13 instituții financiare considerate de importanță sistemică de către Banca Centrală a Rusiei.
Însă Schallenberg a precizat că și alte bănci occidentale fac afaceri în Rusia.
"Companiile austriece trebuie să respecte regulile Austriei, dintre care o parte o reprezintă sancţiunile Uniunii Europene. Haideţi să fim realişti! 91% dintre companiile occidentale sunt încă în Rusia, făcând ceea ce trebuie: aşteptare, restricţionare, izolarea activelor. Există destule bănci americane, una cu numele Bank of America, prezente în Rusia", a atras atenția oficialul austriac.
Bank of America a reacţionat la afirmațiile acestuia: "Activităţile noastre sunt axate pe respectarea tuturor sancţiunilor".
Totodată, ministrul austriac de Externe nu este favorabil introducerii unor noi sancțiuni împotriva Rusiei. "Este o armă foarte dură. Am avut pachete masive de sancţiuni. Daţi-le timp să funcţioneze!", a spus acesta.