x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AVERTISMENT/Climatul preelectoral din Republica Moldova este periculos

AVERTISMENT/Climatul preelectoral din Republica Moldova este periculos

de Vitalie Calugareanu    |    29 Noi 2008   •   00:00

Ambasadorii europeni acreditaţi la Chişinău au semnat o declaraţie comună adresată autorităţilor moldovene în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu climatul preelectoral din Republica Moldova. De asemenea, Departamentul de Stat american a atras atenţia asupra numeroaselor piedici puse în calea presei libere din Republica Moldova.

Ambasadorii europeni sunt îngrijoraţi de creşterea bruscă, în ultima vreme, a numărului de dosare penale intentate politicienilor din opoziţie din Republica Moldova, de refuzul Ministerului Justiţiei de a înregistra unele formaţiuni politice, dar şi de incertitudinea continuării activităţii unor instituţii audiovizuale cărora le expiră licenţele de emisie peste câteva săptămâni. “Lansarea unor investigaţii penale (împotriva politicienilor în ajunul alegerilor – n.n.) riscă să submineze capacitatea candidaţilor de a participa efectiv în campania electorală”, menţionează diplomaţii europeni care mai precizează că “instituţiile de drept trebuie să acţioneze transparent şi imparţial”. Diplomaţii mai sugerează Puterii să revină asupra deciziei de mărire a pragului electoral de la 4% la 6%, să revadă interdicţia de a constitui blocuri electorale şi să reexamineze legea prin care funcţionarilor publici li s-a interzis să deţină mai multe cetăţenii.

Analistul politic Igor Boţan susţine că prin această declaraţie diplomaţii europeni încearcă să prevină îndepărtarea Moldovei de principiile asumate în vederea aderării la UE: “Ambasadorii care lucrează în Republica Moldova ştiu, din experienţa anterioară, cum se desfăşoară aici alegerile. De obicei, în Republica Moldova, alegerile se desfăşoară relativ corect. Există însă câteva puncte vulnerabile: mass-media şi hărţuirea oponenţilor politic. În Republica Moldova, slavă Domnului, în ziua alegerilor nu se fac maşinaţii şi mistificări ca în alte părţi, dar aceasta nu este suficient dacă vrem să devenim stat asociat cu UE şi să beneficiem de pe urma acestui parteneriat”, a spus Boţan.

DEZAMĂGIRE
Prezentă zilele acestea la Chişinău, asistentul adjunct al secretarului de stat american în cadrul Biroului pentru Afaceri Europene, Colleen Graffy, s-a arătat dezamăgită de faptul că de fiecare dată când revine în Republica Moldova vede aceleaşi probleme: “Sunt dezamăgită să aflu iarăşi despre provocări la adresa presei libere şi independente. Nu e bine pentru Moldova, mai ales în ajunul alegerilor, pentru că oamenii au nevoie de o presă viabilă de la care să se informeze, ca să ia decizii în privinţa alegerilor. Politicienii, guvernul trebuie să se preocupe de alegeri, pentru că dacă înving şi nu există presă liberă, vor apărea multe întrebări dacă oamenii într-adevăr susţin partidul sau politicianul respectiv”, a menţionat diplomatul american.

 
Autorităţile de la Chişinău nu au reacţionat nici la declaraţia ambasadorilor europeni, nici la mesajul diplomatului american, dar OSCE, Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană, precum şi organizaţiile internaţionale de media au atras atenţia, în repetate rânduri, asupra pericolului fraudării alegerilor parlamentare de anul viitor din Republica Moldova nu în ziua scrutinului, ci în perioada preelectorală, prin metode represive împotriva opoziţiei şi prin subordonarea politică a presei.

×
Subiecte în articol: externe moldova republica moldova republica