x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment EUROPOL - Statul Islamic pregăteşte noi "atacuri de amploare" concentrate în Europa

Avertisment EUROPOL - Statul Islamic pregăteşte noi "atacuri de amploare" concentrate în Europa

25 Ian 2016   •   16:09
Avertisment EUROPOL - Statul Islamic pregăteşte noi "atacuri de amploare" concentrate în Europa

Gruparea jihadistă Statul Islamic a dezvoltat "o nouă capacitate de luptă pentru a desfăşura o campanie de atacuri de amploare" concentrate în special în Europa, a avertizat luni directorul Europol, Rob Wainwright, care a mai atras atenţia că SI pregăteşte alte operaţiuni, transmite AFP.

Analiştii Europol sunt convinşi că SI "pregăteşte noi atacuri (...) în state membre ale UE, în special în Franţa", conform unui raport prezentat de Wainwright cu ocazia lansării oficiale la Amsterdam a unui nou Centru European de Contraterorism.

"Experţii din diverse state sunt de acord asupra faptului că aşa-numitul Stat Islamic are dorinţa şi capacitatea de a comite noi atacuri în Europa", a subliniat el.

"Atacurile ar viza cu prioritate ţinte civile, din cauza impactului pe care l-ar genera", se precizează în raport, care descrie "o schimbare de strategie a SI, care vrea să acţioneze global".

Raportul este rezultatul unui seminar între experţi din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene organizat la trei săptămâni după atentatele de la Paris de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

Analiza semnalează "o schimbare în modul de operare" al grupării jihadiste implantate în Siria şi în Irak, care este acum capabilă să comită 'când doreşte', oriunde în lume, "serii de atacuri complexe şi bine coordonate" cu ajutorul unor combatanţi locali care cunosc bine spaţiul în care se află.

"Se pare că luptătorii SI au libertate tactică atunci când îşi aleg ţintele, pentru a-şi adapta planurile la circumstanţe locale specifice, ceea ce îngreunează sarcina forţelor de ordine de a detecta astfel de planuri şi de a identifica într-un stadiu incipient persoanele implicate", se observă raportul.

Centrul European de Contraterorism, cu baza în sediul Europol de la Haga, este dotat în prezent cu circa 40 de analişti, însă Rob Wainwright a dat asigurări că mijloacele acestuia urmează a fi întărite în lunile care vin, în contextul în care ţările din UE s-au angajat să îmbunătăţească schimbul de informaţii după atentatele de la Paris.

Centrul "se va concentra în special pe comunitatea de 5.000 de cetăţeni europeni care s-au radicalizat după ce au participat la conflictele din Siria şi Irak, dintre care mulţi au revenit în societăţile noastre şi reprezintă un risc major de securitate", a precizat directorul Europol.

Gruparea Statul Islamic (SI) a publicat duminică o înregistrare video care îi pune în scenă, postum, pe cei nouă autori ai atentatelor care au făcut 130 de morţi pe 13 noiembrie la Paris şi în care îi ameninţă pe liderii ţărilor din cadrul "coaliţiei" antijihadiste, inclusiv pe premierul britanic David Cameron.

În această înregistrare, publicată sub titlul "Omorâţi-i acolo unde-i întâlniţi", este vorba despre patru belgieni, trei francezi şi doi irakieni.

Publicată de divizia media în limbi străine a Statului Islamic, Al-Hayat Media Center, înregistrarea video îi înfăţişează pe aceşti jihadişti în timp ce comit atrocităţi, cum ar fi decapitări şi executarea prin împuşcare a unor persoane prezentate ca ostatici.

Vorbind în arabă şi franceză, mai mulţi dintre aceştia afirmă că mesajul lor "este adresat tuturor ţărilor participante la coaliţia" antijihadistă condusă de Statele Unite care a intervenit din septembrie 2014 împotriva SI în Siria şi Irak.

Înregistrarea video arată, de asemenea, o fotografie a premierului britanic David Cameron, însoţită de o frază în engleză afirmând că "Oricine se va aşeza de partea necredincioşilor va fi ţinta săbiilor noastre".

Înregistrarea îi descrie pe cei nouă jihadişti ca "lei" care "au îngenuncheat Franţa".

Guvernul britanic a transmis luni că înregistrarea video nu este decât o operaţiune de 'propagandă' a unei grupări 'în declin'.

"Vom examina această înregistrare video", a precizat un purtător de cuvânt al executivului britanic, adăugând că este vorba de o nouă operaţiune 'de propagandă' a "unei grupări teroriste cu metode îngrozitoare, care se află clar în declin şi care bate în retragere".

×