x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aviaţia israeliană ar fi bombardat ţinte din Siria, susţin surse americane

Aviaţia israeliană ar fi bombardat ţinte din Siria, susţin surse americane

de Marina Constantinoiu    |    04 Mai 2013   •   17:38

Aviaţia militară israeliană a desfăşurat, joi sau vineri, un raid în Siria vizând fără îndoială armament destinat organizaţiei şiite libaneze Hezbollah, au informat vineri mass-media americane, potrivit AFP.

Întrebate de AFP în legătură cu acest subiect, Casa Albă şi Pentagonul au refuzat să facă orice comentariu. Senatorul republican Lindsay Graham a afirmat în cursul unei intervenţii publice că Israelul a bombardat Siria. "Noaptea trecută, Israelul a bombardat Siria", a declarat Graham în cursul unui dineu pentru strângerea de fonduri, citat de site-ul de informaţii Politico. "Agenţiile americane şi occidentale de informaţii au analizat date clasificate care arată că, foarte probabil, Israelul a desfăşurat un raid aerian în zilele de joi sau vineri", a anunţat la rândul său postul de televiziune CNN, citând doi responsabili americani.

Două televiziuni americane - CNN şi CBS - au transmis că aviaţia israeliană a bombardat ţinte aflate pe teritoriul Siriei.

CNN a citat doi oficiali americani aflaţi sub protecţia anonimatului. Potrivit Reuters însă, ambasadorul Siriei la ONU a spus că nu are informaţii despre un asemenea atac, iar Pentagonul nu a făcut nici un comentariu.

Nici din partea Israelului nu există o confirmare oficială, relatează corespondentul in Israel al Radio România Actualităţi. Corespondentul militar al postului public de radio israelian precizează că purtătorul de cuvânt al Armatei nu reacţionează la asemenea relatări, adaugă sursa citată. Până la această oră nu există nici o confirmare cu privire la atacuri ale aviaţiei israeliene în Siria despre care au relatat televiziunile CNN şi NBC.

Potrivit televiziunilor americane ar fi vorba de mai multe bombardamente care au vizat sisteme de lansare a armelor chimice sau depozite de armament.

Media libaneze au relatat că avioane israeliene au survolat anumite regiuni din sudul Libanului mai mult ca de obicei.

În trecut, Israelul a avertizat că ar putea interveni ca arme moderne să nu ajungă în mâinile organizaţiilor teroriste, inclusiv Hezbollah.

În ianuarie, anul acesta, Israelul a bombardat în Siria un convoi cu arme destinat miliţilor şiite Hezbollah din Liban, potrivit mai multor surse diplomatice sau de securitate din regiune.

×