x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avigdor Lieberman: Relaţiile Israelului cu SUA se deteriorează. Israelul are nevoie de alţi aliaţi

Avigdor Lieberman: Relaţiile Israelului cu SUA se deteriorează. Israelul are nevoie de alţi aliaţi

de Mediafax    |    20 Noi 2013   •   17:47
Avigdor Lieberman: Relaţiile Israelului cu SUA se deteriorează. Israelul are nevoie de alţi aliaţi

Relaţiile Israelului cu Statele Unite se deteriorează, iar statul evreu are nevoie de alţi aliaţi, cu interese comune, afirmă ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, citat de site-ul Ynetnews.

"Relaţiile Israelului cu Statele Unite continuă să se deterioreze. Israelul trebuie să caute alţi aliaţi, cu care să aibă interese comune", a declarat Avigdor Lieberman cu ocazia unui seminar desfăşurat în oraşul israelian Sderot.

"Statele Unite se confruntă cu numeroase provocări: problemele cu regimul din Coreea de Nord, cu Pakistanul, Afganistanul, Iranul, Siria, Egipt şi China; în plus, au şi probleme economice. În acest context, întreb care este poziţia noastră pe scena internaţională?", a adăugat Lieberman.

Surse citate de publicaţia britanică The Sunday Times au dezvăluit zilele trecute că Israelul şi Arabia Saudită cooperează pentru elaborarea unor planuri de atacare a instalaţiilor nucleare iraniene în cazul în care marile puteri vor încheia un acord nesatisfăcător cu regimul islamist de la Teheran. Informaţiile sugerează să Israelul ar căuta într-adevăr aliaţi de conjunctură, în contextul ameninţării nucleare iraniene şi dat fiind că marile puteri pregătesc un acord cu Teheranul considerat nesatisfăcător de către Guvernul israelian.

Negocierile Iranului cu reprezentanţii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Rusiei, Chinei şi Germaniei s-au încheiat pe 9 noiembrie, la Geneva, fără un acord, dar vor fi reluate miercuri. Washingtonul şi Moscova au semnalat că există posibilitatea ajungerii la un acord cu Iranul în curând. Israelul a avertizat în mai multe rânduri că ar putea lansa atacuri preventive împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Israelul, Statele Unite şi

Uniunea Europeană suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile. 

×