x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia, Marea Britanie și Italia vor produce în comun un avion de luptă

Japonia, Marea Britanie și Italia vor produce în comun un avion de luptă

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2022   •   13:46
Japonia, Marea Britanie și Italia vor produce în comun un avion de luptă
Sursa foto: hepta

Japonia, Marea Britanie și Italia vor anunța săptămâna viitoare un acord privind dezvoltarea în comun un nou avion de luptă avansat, au declarat pentru Reuters două surse care au cunoștință de acest plan.

Pentru Tokyo și Londra, acesta reprezintă punctul culminant al unor legături de apărare tot mai strânse, care, la rândul lor, oferă Marii Britanii un rol mai important în materie de securitate în Asia și oferă Japoniei noi parteneri de securitate care o pot ajuta să contracareze puterea militară în creștere a Chinei.

Presiunea de a fuziona proiectul de avioane de luptă Tempest, condus de britanici, cu programul japonez de avioane de luptă F-X a fost raportată pentru prima dată de Reuters în luna iulie. Va fi pentru prima dată când Japonia va colabora cu alte țări în afara Statelor Unite la un proiect major de echipamente de apărare.

Anunțul va avea loc înainte ca Japonia să facă publică o nouă strategie de securitate națională și un plan de achiziții militare, în jurul jumătății lunii decembrie, au precizat sursele.

Această înzestrare cu armament, care ar putea dubla bugetul de apărare al țării până la aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) în următorii cinci ani, va plăti pentru noi arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune menite să descurajeze China să recurgă la acțiuni militare în Marea Chinei de Est și în zonă.

Discuțiile dintre Japonia, Marea Britanie și Italia cu privire la noul avion de luptă, care va fi condus de BAE Systems și Mitsubishi Heavy Industries, vor continua anul viitor pentru a pune la punct detaliile proiectului, cum ar fi cota de muncă și modelele variantelor pe care fiecare partener le va desfășura, au precizat sursele citate.

Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare în Japonia, analizează, de asemenea, propuneri de relaxare a normelor privind exporturile militare, astfel încât avionul de luptă comun să poată fi exportat, a declarat într-un interviu acordat luna trecută Itsunori Onodera, fost ministru japonez al apărării și deputat influent.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avion lupta