x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avionul Ameliei Earhart ar fi fost localizat lângă o insulă din Pacific

Avionul Ameliei Earhart ar fi fost localizat lângă o insulă din Pacific

de Mediafax    |    19 Aug 2012   •   11:37
Avionul Ameliei Earhart ar fi fost localizat lângă o insulă din Pacific

O echipa de cercetatori care incearca sa rezolve misterul din jurul disparitiei aviatoarei Amelia Earhart, in 1937, a anuntat ca a descoperit ceea ce ar putea fi ramasite din avionul acesteia, langa o insula din Pacific, informeaza Mediafax.

Fragmentele au fost observate saptamana aceasta intr-o inregistrare subacvatica realizata in iulie de pasionatii de "arheologie aeronautica" din asociatia TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery).

La inceputul lunii iulie, cercetatorii au plecat in expeditie, din Hawaii, pe urmele Ameliei Earhart, la 75 de ani de la disparitia in Oceanul Pacific a celebrei aviatoare americane, care incerca in acel moment sa inconjoare Pamantul, plecand spre est si urmand linia Ecuatorului.

Ei au avut ca scop sa ajunga pe Insula Nikumaroro din Arhipelagul Kiribati, pentru a incerca sa isi probeze teoria potrivit careia aviatoarea americana a supravietuit o anumita perioada de timp accidentului de avion pe care l-a suferit.

Pe 2 iulie 1937, Amelia Earhart, in varsta de 39 de ani, insotita de navigatorul Fred Noonan, se afla in ultima etapa din tentativa ei de survolare a lumii la bordul unui bimotor Lockheed Electra, incercand sa ajunga in California, dupa ce decolase din Noua Guinee.

Ea prevazuse sa aterizeze pe Insula Howland pentru a se aproviziona cu carburant. La cateva ore de la decolare, aviatoarea americana anunta in ultimul ei mesaj radio ca nu reusea sa localizeze insula si ca "indicatorul pentru carburant incepea sa scada".

In ciuda operatiunilor de cautare lansate de presedintele Franklin D. Roosevelt, nicio urma a avionului nu a fost descoperita, iar cei doi aviatori au fost considerati disparuti in mare.

Totusi, potrivit membrilor asociatiei TIGHAR, cei doi aviatori ar fi putut sa aterizeze pe minusculul atol Nikumaroro, nelocuit, aflat la o distanta de 480 kilometri de insula Howland, si ar fi supravietuit acolo pentru o vreme, in timp ce avionul lor se scufunda in mare. Cateva obiecte americane datand din anii 1930 au fost descoperite pe aceasta insula, ca si urmele unui cort.

Cercetatorii de la TIGHAR s-au confruntat, insa, in cautarile lor cu probleme tehnice - conditiile neprielnice din zona recifului Nikumaroro, unde ei cred ca a disparut avionul lui Earhart. Specialistii spun ca sunt constienti ca nu vor gasi avionul intact, mai ales ca mediul este neprietenos, curentii din ocean fiind foarte puternici.

Intre timp, echipa TIGHAR s-a intors in Honolulu, la 900 de kilometri la nord-est de Nikumaroro, fara sa fi gasit vreun fragment din avion. Cand au ajuns insa in Honolulu, specialistii au vizionat inregistrarile din Nikumaroro si au remarcat o zona acoperita cu ceea ce par obiecte fabricate de mana omului, care ar putea fi ramasise din avionul lui Earhart.

Amelia Earhart s-a nascut pe 24 iulie 1897, in Atchison, Kansas. Ea a devenit o celebritate de talie mondiala la inceputul anilor 1930, cand a stabilit mai multe recorduri in domeniul aviatiei, cu ajutorul unui model de avion Lockheed Vega vopsit in rosu, pe care il numea "micul ei autobuz rosu". In 1932, ea a fost prima femeie care a zburat singura deasupra Oceanului Atlantic si prima femeie care a traversat Statele Unite ale Americii in timpul unui zbor fara oprire.

De-a lungul anilor, cercetatorii americani au avut mai multe tentative de localizare a ultimului avion pilotat de Amelia Earhart.

×
Subiecte în articol: zbor avion pacific amelia earhart