x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avionul prăbuşit pe 15 iulie transporta explozibili pentru Hezbollah

Avionul prăbuşit pe 15 iulie transporta explozibili pentru Hezbollah

03 Aug 2009   •   00:00

Avionul iranian de pasageri Tupolev, care s-a prăbuşit la 15 iulie cu 168 de pasageri şi membri ai echipajului la bord, transporta explozibili, susţine Corriere della Serra.



Decolând de la Teheran cu destinaţia Ereven, Armenia, avionul avea la bord, pe lângă bagajele pasagerilor, un număr de cutii metalice conţinând dispozitive explozive constând dintr-o încărcătură de 2 kg şi un detonator electric sofisticat. Unii dintre aceşti detonatori ar fi provocat o deflagraţie în interiorul avionului de pasageri care s-a prăbuşit în apropierea oraşului Qazvin, provocând moartea tuturor pasagerilor şi membrilor echipajului. Printre victime s-ar afla şi un comandant al "pasdaran-e engelab" (Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene) însărcinat cu supravegherea transportului.

Dispozitivele explozive aflate la bordul avionului iranian urmau să tranziteze de la Erevan în Turcia şi ulterior în Siria, de unde trebuiau să fie transferate pe cale terestră în Liban pentru a intra în posesia organizaţiei şiite Hezbollah. După explozia care a distrus la 14 iulie un depozit de muniţii al organizaţiei Hezbollah din localitatea sud-libaneză Hirbet Salim, dispozitivele explozive iraniene urmau să fie depozitate la nord de râul Litani, unde prezenţa militară a organizaţiei Hezbollah este permisă de Rezoluţia 1701 a ONU.

Parcursul întortocheat al dispozitivelor explozive a fost ales pentru a nu da de bănuit. La Erevan, urma să fie modificat documentul privind destinaţia şi conţinutul încărcăturii pentru a nu da de bănuit autorităţilor turce, care în trecut au confiscat un transport de rachete iraniene destinate Hezbollah.

La locul prăbuşirii avionului au sosit imediat membri ai Gărzilor revoluţiei şi genişti, în timp ce autorităţile iraniene declarau oficial că era vorba de un simplu accident aerian.

×
Subiecte în articol: externe