Avionul care-l transporta pe presedintele Macedoniei, Boris Traikovski, in Bosnia, a fost dat disparut ieri. Presedintele Macedoniei si cativa dintre consilierii sai nu sunt de gasit. Avionul prezidential care ii transporta in Bosnia a disparut de pe ecranele radarelor.
Dupa toate probabilitatile, aeronava s-a prabusit si a provocat moartea tuturor celor de la bord.Ieri dimineata, pe aeroportul din orasul Mostar, din vestul Bosniei, oficialii bosniaci se pregateau sa-l intampine pe presedintele macedonean, Boris Traikovski. Era unul dintre oaspetii asteptati la o conferinta despre investitiile internationale. Avionul prezidential cu insemnele Macedoniei n-a mai ajuns insa pe aeroportul bosniac. A disparut de pe radar deasupra localitatii Stolaci, la circa 60 de kilometri sud de Saraievo.
9 LA BORD. La bordul aeronavei se aflau mai multi importanti politicieni macedoneni, inclusiv cei mai apropiati consilieri ai presedintelui si un responsabil din ministerul Apararii. In total, noua persoane, cu tot cu echipajul. Din primele informatii pe care politia bosniaca le-a dat publicitatii reiesea ca nimeni nu a scapat cu viata. Cateva ore mai tarziu, trupele NATO de mentinere a pacii detasate in zona contraziceau aceste date. Unde pana la un moment dat se anuntase ca epava avionului a fost gasita si ca presedintele este mort, informatiile ulterioare sustineau o alta varianta: disparitia. A aeronavei si, implicit, a ocupantilor ei.
BALBAIELI. "Pot confirma ca epava si noua cadavre au fost gasite intre localitatile Liubinie si Stolaci. E prea devreme pentru o identificare precisa, dar credem ca este vorba despre sapte membri ai delegatiei oficiale si doi membri ai echipajului", suna prima declaratie a purtatorului de cuvant al politiei bosniace, Nedzad Veizagici. Dupa mai multe ore, oficialul si-a schimbat versiunea. "Informatia initiala nu a fost confirmata de cercetarile de la fata locului. Avionul este considerat disparut", s-a corectat Nedzad Veizagici. Noua varianta are si sustinerea purtatorului de cuvant al trupelor SFOR, care participa la operatiunile de cautare.
TEREN MINAT. Se pare ca principala cauza a acestor balbaieli ar fi furtuna abatuta asupra regiunii. O adevarata perdea de ploaie nu permite echipelor de interventie sa vada la mai mult de doi metri. Surse din cabinetul presedintelui au dezvaluit presei macedonene ca se cunoaste locul unde s-a prabusit avionul, dar ca nimeni nu poate ajunge, deocamdata, in acea zona, pentru a putea da detalii credibile despre soarta presedintelui si a celorlalti pasageri. Unul dintre motivele pentru care accesul pare atat de dificil ar fi ca terenul este inca plin de mine, dupa razboiul incheiat in 1992.
Ce se stie cu exactitate
este ca vremea nu era deloc
prielnica zborului, motiv pentru
care premierul albanez,
Fatos Nano, a preferat sa-si
anuleze participarea la conferinta.
Avionul presedintelui
Macedoniei era o donatie a
guvernului american pentru
fortele armate macedonene
si mai fusese implicat intr-un
incident.
Tentativa
de asasinat
In octombrie 2001, politia
din Sofia a arestat un
barbat care planuia
asasinarea lui Boris
Traikovski. Conspiratia a
fost descoperita de serviciile
speciale macedonene,
iar presedintele, care participa
la o conferinta
internationala, a fost
mutat la timp din hotelul
unde era cazat. Politia l-a
inhatat pe presupusul
asasin, un cetatean bulgar
de 29 de ani, cu un cazier
bogat, chiar cand incerca
sa intre inarmat in hotel.
Potrivit informatiilor publicate
in presa vremii,
Traikovski nu era singurul
vizat de planul de asasinat
al lui Lukanov. Alte tinte ar
fi fost presedintele
Romaniei, al Bulgariei
si al Croatiei.
Macedonia
si-a amanat
candidatura
la Uniunea
Europeana
O delegatie a Macedoniei,
condusa de premierul
Branko Crvenkovski, se
afla la Dublin, in Irlanda, la
ora cand a venit vestea ca
presedintele a murit intr-un
accident de avion. Pana ca
autoritatile sa faca publica
varianta disparitiei, intreaga
delegatie a plecat
val-vartej din Irlanda.
Premierul Crvenkovski
urma sa prezinte oficial
intentia Macedoniei de a
deveni membru al Uniunii
Europene si de a incepe
demersurile si reformele
necesare. Prim-ministrului
irlandez, Bertie Ahren, i-a
revenit sarcina de a anunta
ca macedonenii si-au anulat
prezentarea si s-au
intors de urgenta la Skopje.
Candidatura Macedoniei
la UE va fi anuntata
la o data ce urmeaza sa fie
stabilita in curand.
( IRINA CRISTEA
)