x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arizona a reactivat o lege din 1864 privind interzicerea avortului. Procuror: Este un afront adus libertății

Arizona a reactivat o lege din 1864 privind interzicerea avortului. Procuror: Este un afront adus libertății

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2024   •   00:20
Arizona a reactivat o lege din 1864 privind interzicerea avortului. Procuror: Este un afront adus libertății
Sursa foto: Hepta

Instanța supremă din Arizona a reactivat marți o lege din 1864 care interzice avortul în aproape toate cazurile, într-un stat în care procedura era deja interzisă începând cu 15 săptămâni de sarcină, scrie Reuters.

Înalta Curte a statului a ridicat suspendarea aplicării legii din secolul al XIX-lea, dar va permite aplicarea acesteia doar prospectiv.

Procurorul general al Arizonei, Kris Mayes, o democrată, a calificat într-o declarație decizia drept „inconștientă și un afront adus libertății” și a subliniat că nu va urmări în justiție niciun medic sau femeie în temeiul „legii draconice”.

„Decizia de astăzi de a reintroduce o lege dintr-o perioadă în care Arizona nu era un stat, Războiul Civil făcea ravagii, iar femeile nu puteau nici măcar să voteze, va rămâne în istorie ca o pată pe statul nostru”, a spus ea.

În timp ce Mayes a spus că nu va aplica legea, procurorii locali ar putea să o facă. Unul dintre ei, procurorul republican al comitatului Yavapai, Dennis McGrane, a intervenit în litigiu pentru a apăra legea în vederea aplicării acesteia.

Hotărârea a marcat cel mai recent eșec juridic pentru dreptul la avort, după o decizie de săptămâna trecută a Curții Supreme din Florida care a deschis calea pentru intrarea în vigoare a unei legi susținute de republicani care interzice avortul după șase săptămâni de sarcină.

Statelor li s-a permis să adopte astfel de interdicții după ce, în iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a anulat hotărârea istorică din 1973 în cazul Roe vs. Wade, care făcuse din accesul la avort un drept constituțional la nivel național.

Într-o declarație, președintele democrat Joe Biden a calificat hotărârea din Arizona drept „rezultatul agendei extreme a aleșilor republicani care sunt hotărâți să smulgă libertatea femeilor”.

„Milioane de locuitori din Arizona vor trăi în curând sub o interdicție a avortului și mai extremă și mai periculoasă, care nu reușește să protejeze femeile nici măcar atunci când sănătatea lor este în pericol sau în cazurile tragice de viol sau incest”, a spus el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: arizona avort interzicere