x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ayman al-Zawahri, succesorul lui Bin Laden?

Ayman al-Zawahri, succesorul lui Bin Laden?

02 Mai 2011   •   12:51
Ayman al-Zawahri, succesorul lui Bin Laden?

163297-ayman-al-zawahri-2009-2-3-16-4-37.jpgAl doilea pe lista celor mai căutaţi terorişti, Ayman al-Zawahri este cel mai probabil succesor al lui Osama bin Laden, scrie Rueters.

Zawahri este unul dintre creierele mişcării teroriste, care a apărut în mai multe inregistrari video, în care denunţă Statele Unite şi aliaţii săi. Ca şi bin Laden, s-a crezut mult timp că Zawahri se ascunde în munţii de la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan. Ultima inregistrare în care cei doi terorişti apar împreună datează din 2003 şi îi înfăţişează pe bin Laden şi Zawahri în munţi, chemând la jihad. Analiştii spun că Zawahiri era cel mai apropiat mentor al lui bin Laden. "Era precum creierul pentru trup", a descris relaţia celor doi unul dintre avocaţii care l-au apărat într-un proces.

Născut în 1951, Zawahri este fiul unui renumit profesor de farmacologie şi nepotul imamului moscheii Al Azhar, una dintre cele mai cunoscue din lume. A absolvit facutatea de medicină din Cairo în 1974 şi a obţinut un secundariat în chirurgie. În perioada facultăţii a intrat în contact cu Frăţia Musulmană, grupare non-violentă care urmărea crearea unui unic stat islamic. S-a înscris de la înfiinţare în gruparea Jihadul Egiptului Islamic, în 1973 şi a fost printre cele 301 persoane arestate  pentru asasinarea preşedintelui Anwar Sadat, în 1981.

În urma procesului a fost achitat, dar a petrecut trei ani în închisoare pentru posesie ilegală de arme. La eliberare a plecat în Pakistan, unde a tratat răniţii din războiul afgan.

În 1993 a preluat comanda Jihadului în Egipt, fiind una dintre figurile marcante ale unei campanii de creare a unui stat islamic purist, de la mijlocul anilor 90, în care au murit mai mult de 1200 de egipteni.

În 1999, un tribunal militar egiptean l-a condamnat pe Zawahri la moarte. A fost cercetat şi pentru bombardarea ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, în 1998. La câteva zile după aceste atentate, Zawahri a sunat un reporter pakinastanez şi a spus că nu este implicat, dar a rugat musulmanii să continue jihadul împotriva americanilor şi a evreilor.

Soţiia lui Zawahri şi cele trei fiice au fost ucise în 2001 într-un raid în oraşul afgan Kandahar. De atunci, medicul a apărut constant în filme în care critica războiul american din Irak, lăudându-i pe atentatorii sinucigaşi de la Londra, din 2005 şi rugând musulmanii să ajute victimele unui cutremur din Pakistan.

Zawahri a cerut de mai multe ori al-Qaida să creeze un stat islamic, statbilit pe un teritoriu musulman, care reuneşte toţi musulmanii, acesta fiind scopul final al tuturor acţiunilor, în lipsa acestuia acţiunile talibanilor fiind doar "hărţuiri la o scară redusă".

×
Subiecte în articol: osama bin laden ucis