După luni de tensiuni crescânde în Nagorno-Karabah, controlat de armeni în Caucazul de Sud, Azerbaidjanul a trimis în această săptămână trupe susținute de lovituri de artilerie în regiune, în încercarea de a aduce la respect regiunea separatistă.
Măsurile militare „continuă cu succes”, cu armament și echipamente militare distruse, a precizat Ministerul Apărării din Azerbaidjan într-o declarație pe platforma de mesagerie Telegram.
Regiunea muntoasă Karabah este recunoscută la nivel internațional ca teritoriu azer, dar o parte din ea este condusă de autoritățile separatiste armene, care susțin că este patria lor ancestrală.
Secretarul de stat american Antony Blinken a avut convorbiri atât cu președintele azer Ilham Aliyev, cât și cu premierul armean Nikol Pashinyan, îndemnând Azerbaidjanul să „înceteze imediat acțiunile militare” și să detensioneze situația.
Într-un raport al convorbirii, Departamentul de Stat al SUA a precizat că Aliyev „și-a exprimat disponibilitatea” de a opri ostilitățile și de a organiza o întâlnire cu reprezentanții din Nagorno-Karabah.
Blinken i-a spus lui Pashinyan în convorbirea lor că Armenia are tot sprijinul Washingtonului.
Agențiile de știri azere au citat administrația prezidențială azeră, potrivit căreia Aliyev i-a spus lui Blinken că Azerbaidjanul va înceta operațiunea doar după ce luptătorii armeni vor depune armele și se vor preda.
Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a cerut „încetarea imediată a luptelor”, după ce Uniunea Europeană, Franța și Germania au condamnat acțiunea militară a Azerbaidjanului.
Armenia a preluat controlul asupra unor întinderi mari de teritoriu într-un război care s-a desfășurat odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. Azerbaidjanul a preluat cea mai mare parte a acestuia înapoi într-un conflict de șase săptămâni în 2020, încheiat printr-un armistițiu mediat de Rusia.
Nu a fost clar dacă acțiunile Azerbaidjanului vor declanșa un conflict la scară largă care să se tragă în Armenia, dar luptele din Karabah ar putea modifica echilibrul geopolitic din Caucazul de Sud.
(sursa: Mediafax)