Directorul laboratorului de analiza a bacteriei E. coli de la Universitatea din Santiago de Compostela (Spania), profesorul Jorge Blanco, nu elimina posibilitatea ca la originea focarului infectios sa se afle apa, dupa ce analizele au aratat ca nu castravetii spanioli sunt responsabili ai infectiei, informeaza vineri ziarul El Mundo, citat de Agerpres. Expertul sustine ca urmeaza sa fie efectuate in continuare teste pe carne, legume si lapte, dar si pe apele reziduale umane, un aspect “care nu trebuie eliminat'. Atat animalele, cat si oamenii elimina astfel de bacterii in fecale, desi “majoritatea nu sunt patogene'. La inceput s-a crezut ca varianta care a creat grava problema in Germania este serotipul 0157:H7, insa ulterior s-a descoperit ca este vorba de un patogen emergent, recent aparut, numit 0104:H4.
Potrivit expertilor laboratorului spaniol, tulpina corespunde unei bacterii Escherichia coli verotoxina sau enteroagregativa care poate provoca colita hemoragica si sindrom uremic hemolitic. Blanco a subliniat ca focarul este de “o gravitate extrema', avand in vedere ca in Germania s-au inregistrat deja sute de cazuri cu acest sindrom, a carui mortalitate este de aproximativ cinci la suta. Profesorul Blanco a declarat totodata ca una dintre curiozitatile legate de acest tip de bacterie este faptul ca ea vizeaza in special femeile de o varsta nu foarte avansata, in timp ce la copii si barbati riscurile par sa fie mai mici.