x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina: Șeful Wagner spune că Bahmut a căzut, în timp ce Zelenski le mulțumește apărătorilor

Război în Ucraina: Șeful Wagner spune că Bahmut a căzut, în timp ce Zelenski le mulțumește apărătorilor

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2023   •   07:14
Război în Ucraina: Șeful Wagner spune că Bahmut a căzut, în timp ce Zelenski le mulțumește apărătorilor
Sursa foto: Hepta

Luptele din jurul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, au rămas "deosebit de fierbinți", a declarat președintele Volodimir Zelenski, fără a da indicii că orașul a căzut în cele din urmă în mâinile Rusiei, așa cum susține fondatorul forței de mercenari Wagner.

Evgheni Prigojin a declarat că trupele sale, implicate într-un efort de luni de zile pentru a încercui și a captura orașul bombardat, au arborat un steag rusesc pe clădirea sa administrativă, relatează Reuters.

"Din punct de vedere legal, Bahmut a fost cucerit. Inamicul este concentrat în părțile vestice", a declarat Prigozhin într-un mesaj audio postat duminică pe contul de Telegram al serviciului său de presă.

Dar nu a existat niciun indiciu din partea oficialilor ucraineni că Bahmut, un oraș de 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă lansată în urmă cu peste un an, a căzut în mâinile rușilor.

"Mulțumesc soldaților noștri care luptă în Avdiivka, Maryinka și Bahmut", a declarat Zelenski în discursul său video de noapte. "În special Bahmut. Acolo este deosebit de greu".

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a descris anterior situația din jurul orașului ca fiind "tensionată". Forțele ucrainene își apărau pozițiile, iar forțele rusești nu acordau prea multă atenție pierderilor în timp ce atacau, a declarat Maliar.

Proeminentul analist militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că luptele au cuprins centrul orașului Bahmut. Forțele ucrainene au respins 25 de atacuri inamice, dar forțele rusești au capturat uzina metalurgică AZOM, pe care trupele ucrainene o apărau de zile întregi.

"Inamicul atacă centrul orașului dinspre nord, est și sud și încearcă să preia orașul sub controlul său total", a declarat Zhdanov, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube.

În Rusia, un cunoscut blogger militar, Vladlen Tatarsky, a fost ucis duminică de explozia unei bombe într-o cafenea din Sankt Petersburg, în ceea ce pare a fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei personalități strâns asociate cu războiul din Ucraina.

Comitetul de anchetă de stat al Rusiei a declarat că a deschis o anchetă pentru crimă în urma exploziei, care a rănit 25 de persoane.

Nu se știe cine se află în spatele asasinatului. Prigojin de la Wagner a declarat că "nu va da vina pe regimul de la Kiev" pentru acest lucru, dar un alt oficial rus de rang înalt a arătat cu degetul spre Ucraina, fără a furniza dovezi.

Un consilier prezidențial ucrainean a declarat că în Rusia izbucnește "terorismul intern".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×