x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Balet diplomatic

Balet diplomatic

de Irina Cristea    |    18 Oct 2007   •   00:00
Balet diplomatic
Sursa foto: GERARD CERLES/

Sistemul de vot, numărul fotoliilor parlamentare, Tratatul de reformă şi scrierea denumirii "euro" sunt principalele teme ale reuniunii celor 27 de lideri europeni, care incepe azi la Lisabona.


Polonia, Italia, Austria şi Bulgaria sunt pe lista statelor membre ale Uniunii Europene de la care analiştii aşteaptă cele mai mari probleme la reuniunea informală a liderilor "celor 27". Summit-ul, care are loc azi şi măine la Lisabona, sub medierea preşedinţiei portugheze a Consiliului, include pe lista de discuţii căteva teme asupra cărora statele membre au avut pănă acum dificultăţi in a se pune de acord.


CÃ...RCOTAŞII. Viena este preocupată de afluxul de studenţi străini, cărora le-a impus anumite "cote" care i-au atras critici din partea Comisiei Europene plus ameninţarea cu inceperea procedurilor judiciare. Ameninţare la care Executivul UE a anunţat ieri că renunţă, netezind calea spre un compromis la Lisabona.

Roma doreşte să impiedice reducerea numărului de locuri ce ii revin in Parlamentul European, in condiţiile in care un raport cosemnat de europarlmentarul romăn Adrian Severin propune reducerea cu peste 30 a numărului legiuitorilor UE, iar Sofia vrea ca numele monedei unice europene ("euro") să poată fi scris "evro". Toate acestea, pe fondul eforturilor Portugaliei şi ale Comisiei Europene de a obţine un consens asupra textului tratatului ce va reforma instituţiile europene.


Vedeta reuniunii se anunţă insă Polonia. Reprezentanţii Varşoviei insistă ca textul documentului să includă aşa-numita "clauză Ioannina". Aceasta prevede că un număr mic de state membre ar putea intărzia o decizie luată de majoritatea ţărilor, in cazul in care interesele unuia dintre "cei puţini" este lezat.

×
Subiecte în articol: externe