x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ban Ki-moon anunţă o iniţiativă privind protecţia oceanelor

Ban Ki-moon anunţă o iniţiativă privind protecţia oceanelor

de Mediafax    |    12 Aug 2012   •   08:40
Ban Ki-moon anunţă o iniţiativă privind protecţia oceanelor

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a prezentat duminica in Coreea de Sud o initiativa privind protectia oceanelor, impotriva poluarii, pescuitului intensiv si cresterii nivelului apelor care ameninta sute de milioane de persoane, relateaza AFP.

Aceasta initiativa, cunoscuta sub numele de "Oceans Compact", este menita sa eficientizeze, in cadrul ONU, coordonarea eforturilor intreprinse in vederea protejarii oceanelor aflate intr-o "stare precara", a explicat Ban Ki-moon.

"Oceanele noastre se incalzesc si se extind", a declarat el intr-un discurs sustinut la Yeosu, in sudul Coreei de Sud, in cadrul unei Conferinte care marcheaza 30 de ani de la lansarea semnarii Conventiei ONU privind dreptul marii.

"Riscam schimbari ireversibile in procese pe care abia le intelegem, ca de exemplu marii curenti care afecteaza meteorologia. Cresterea nivelului aciditatii oceanelor distruge baza vietii oceanice, iar cresterea nivelului oceanelor ameninta sa redeseneze harta lumii in detrimentul a sute de milioane de persoane, printre cele mai vulnerabile de pe planeta", a avertizat el.

O Comisie la nivel inalt urmeaza sa fie constituita in vederea realizarii unui plan de actiune. Ea va fi alcatuita din oficiali politici, oameni de stiinta si oceanografi, reprezentanti ai sectorului privat si societatii civile, dar si din oficiali din cadrul oragnizatiilor ONU vizate.

Pana in 2025, toate tarile urmeaza sa isi stabileasca obiective de reducere a gunoaielor poluante, iar cel putin 10% dintre zonele de coasta si marine urmeaza sa faca obiectul unor masuri de protectie.

Initiativa indeamna totodata la consolidarea luptei impotriva pescuitului ilegal, reconstituirea efectivelor si eradicarea speciilor invazive.

×