x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca Centrală a Turciei continuă deciziile dezastruoase pentru economie

Banca Centrală a Turciei continuă deciziile dezastruoase pentru economie

18 Aug 2022   •   16:37
Banca Centrală a Turciei continuă deciziile dezastruoase pentru economie

Banca Centrală a Turciei a redus din nou dobânda cheie, motivând eforturile de scădere a inflației și sprijinirea economiei, scrie Reuters.

Comitetul de politică monetară al Băncii Centrale a Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a redus dobânda de referinţă de la 14%, la 13%. În iulie 2022, inflația a ajuns la aproape 80% în Turcia. 

"Condiţiile financiare trebuie să sprijine avansul producţiei industriale şi tendinţele pozitive de pe piaţa forţei de muncă, într-o perioadă de sporire a incertitudinilor privind creşterea economiei globale şi a escaladării tensiunilor geopolitice. Comitetul de politică monetară a decis reducerea dobânzii cu 100 de puncte de bază, evaluând că acest nivel al dobânzii este adecvat conform actualelor perspective", transmite instituția.

După decizia de astăzi, lira turcească s-a depreciat brusc cu încă 1% raportat la dolar. 

În contrast cu acțiunile geopolitice favorabile ale președintelui  Recep Tayyip Erdogan pe plan internațional, care au dus la creșterea rolului Turciei în regiune, intervențiile negative ale acestuia pe plan intern au provocat prăbușirea economiei țării. Acesta a intervenit în deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale, considerând că dobânzile mari favorizează inflația. La sfârșitul anului trecut a forțat Banca Centrală să reducă dobânda de referință de la 19% la 14%, ceea ce a dus la o depreciere puternică a lirei turcești. 

Moneda Turciei a pierdut 44% din valoare față de dolar în 2021, plus încă 26% de la începutul acestui an.  Și bursa de la Istanbul a scăzut astăzi cu 1% iar titlurile băncilor cu 2,9%. 

 

×
Subiecte în articol: turcia inflatie