Sângeroasele bande de stradă din El Salvador, fieful celei mai brutale organizații criminale transnaționale de acest fel din lume, „Mara Salvatrucha” sau MS-13 după numele său consacrat, utilizează amenințările cu violența pentru a-i ține în casă pe oamenii care trebuie să respecte măsurile de carantină națională, impuse timp de 30 de zile de către președintele țării, începând din 21 martie. Oamenii nu îndrăznesc să-i supere pe criminalii transformați peste noapte în polițiști de conjunctură și ascultă cu teamă și strictețe de indicațiile primite. Bandele au încetat crimele și au amânat și încasarea taxelor de protecție.
Temutele bande salvadoriene sunt extrem de îngrijorate că o rată mare a infecțiilor cu noul coronavirus ar putea să le afecteze serios afacerile pe termen lung și, în același timp, să determine o interferență guvernamentală nedorită în teritoriile controlate de structurile lor criminale. Ele au trecut la amenințări în masă pentru a-i determina pe oameni să respecte măsurile de carantină, cum ar fi distanțarea socială. Asasinatele comise de bandele de stradă au scăzut, de asemenea, la minime incredibile, în timpul carantinei naționale impuse de președintele Nayib Bukele. „Pentru prima oară în istorie, în țară au fost consemnate 48 de ore fără crime! Iar numărul crimelor a scăzut de la 114 în luna februarie, la 65, în martie. Ceea ce a provocat declinul acesta nu este rezultatul unui armistițiu între bande sau o nouă strategie a poliției, ci carantina națională, instituită pentru stoparea coronavirusului”, notează ziarul argentinian „Clarin”, citat de site-ul „Breitbart”. „Bandele de stradă care terorizează de multă vreme El Salvador și-au mutat acum atenția de la extorcări și asasinate la o problemă mult mai presantă: impunerea restricțiilor asupra distanțării sociale, prin intermediul amenințărilor și a violenței”, mai scrie publicația. În multe părți ale țării, bandele sunt mult mai eficiente decât autoritățile, utilizând diferite tactici agresive, între care înregistrări distribuite pe scară largă prin intermediul mesajelor de pe rețelele de socializare. Mesajele îi amenință pe oameni să nu încalce regulile de izolare. „Nu vrem să vedem pe nimeni în stradă! Dacă ieșiți, mergeți doar la alimentară și purtați mască!”, cere unul dintre aceste mesaje, citat de „Breitbart”. Concomitent, bandele au distribuit înregistrări video, în care apar membri mascați ai grupărilor respective, bătându-i pe cei ce nu respectă carantina.De altfel, membrii bandelor care impun respectarea măsurilor de izolare și distanțare socială sunt numiți acum „bestiile sănătății publice”.
Taxa de protecție, amânată
Banda „Strada 18” sau „Barrio 18”, principalii rivali ai MS-13, le-a permis chiar proprietarilor unor afaceri mici și șoferilor de taxi să-și amâne plata taxei lunare de protecție, până la sfârșitul carantinei. MS-13 și „Barrio 18” au devenit autoritățile de facto în multe zone ale țării, luând locul autorităților guvernamentale. El Salvador este considerat, de altfel, unul dintre cele mai violente locuri ale planetei. Banda MS-13 a fost înființată în anii 1980 în Los Angeles, fiind formată din imigranții refugiați care au fugit de războiul civil din El Salvador. Alți membri au venit din Honduras, Guatemala și Mexic. „MS” înseamnă „Mara Salvatrucha”, o alăturare a cuvintelor „Mara” , care înseamnă „bandă”, „Salva”, de la „Salvador” și „trucha”, care se traduce prin „băieții deștepți ai străzii”. 13 reprezintă poziția lui M în alfabet. MS-13 și-a câștigat „reputația” datorită violențelor extreme și crimelor comise și, potrivit FBI, grupul s-a extins în peste 40 de state. În 2012, MS-13 a fost desemnată „organizație criminală transnațională”, plasată alături de carteluri deja consacrate, precum Mafia sau Yakuza. MS-13 numără peste 10.000 de membri doar în SUA.
Președintele Bukele a instaurat carantina luna trecută, când în țară nu era niciun caz de COVID. Acum, există 137 de infectați și șase morți.