x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bani de la statul elen pentru turiştii care rămân blocaţi în Grecia

Bani de la statul elen pentru turiştii care rămân blocaţi în Grecia

22 Iun 2010   •   00:00

Grecia a anunţat că va achita costurile suplimentare ale turiştilor care rămân blocaţi în ţară din cauza protestelor sau a dezastrelor naturale, facilitate oferită pentru a-şi îmbunătăţi imaginea afectată de grevele şi mitingurile declanşate de măsurile de austeritate, transmite BBC News Online.

Circa 20 la sută din veniturile ţării provin din turism, însă numărul rezervărilor a scăzut cu circa 10 la sută, afirmă specialiştii din acest domeniu. Turismul Greciei a fost afectat şi de efectele eruperii vulcanului din Islanda, traficul aerian fiind perturbat din cauza cenuşii răspândite.

"Garantăm achitarea costului cazării şi al biletului pentru transportarea oricărui turist aflat în Grecia, chiar şi dacă a rămas blocat din cauza vulcanului din Islanda", a declarat ministrul Culturii şi Turismului, Pavlos Geroulanos.
El a apreciat că turismul pare să se relanseze, deşi a subliniat că este prea devreme pentru a face o estimare corectă. "Statisticile nu sunt atât de negative pe cât erau în momentul primelor anulări", a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, anumite destinaţii turistice au fost "afectate considerabil de criză, dar altele au câştiguri mai mari decât înainte".

Guvernul de la Atena a adoptat o serie de măsuri de austeritate pentru a obţine un împrumut oferit de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional în valoare de 110 miliarde de euro. Aceste măsuri au ca scop reducerea deficitului public al ţării pentru a ajunge până în 2014 la mai puţin de 3 la sută din PIB. În prezent, Grecia înregistrează un deficit de 13,6 la sută.
Dar protestele faţă de măsurile de austeritate au paralizat de mai multe ori ţara, numeroase aeroporturi, drumuri şi căi ferate fiind închise. Grevele continuă în Grecia, deşi numărul confruntărilor violente s-a diminuat. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe