x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama cere Guvernului iranian să pună capăt violenţelor

Barack Obama cere Guvernului iranian să pună capăt violenţelor

21 Iun 2009   •   00:00

Preşedintele american, Barack Obama, a cerut Guvernului iranian să pună capăt violenţelor şi nedreptăţilor". "Guvernul iranian trebuie să înţeleagă că lumea îl priveşte. Plângem fiecare viaţă nevinovată pierdută", a spus Obama.



"Îi cerem Guvernului iranian să pună capăt tuturor actelor de violenţă şi nedreptate îndreptate împotriva propriei populaţii", a declarat Obama într-un comunicat publicat în timp ce poliţia iraniană reprima mii de manifestanţi care protestau la Teheran faţă de realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad la conducerea ţării.

"Dreptul universal la reuniune şi la libertate de exprimare trebuie respectat, iar Statele Unite sunt alături de cei care încearcă să îşi exercite acest drept", a continuat el.

Obama a insistat, de asemenea, asupra faptului că puterea iraniană "trebuie să respecte demnitatea poporului său şi să guverneze cu consimţământul acestuia şi nu coercitiv".

Potrivit unui oficial de rang înalt al administraţiei americane, Obama "s-a întâlnit de mai multe ori", sâmbătă, cu principalii săi consilieri la Casa Albă, pentru a discuta despre situaţia din Iran.

Obama citează în comunicatul său o frază din Martin Luther King, personalitate marcantă a luptei pentru drepturile civile în Statele Unite, potrivit căruia "curba universului moral este lungă, dar se îndreaptă spre justiţie".

"Cred acest lucru. Comunitatea internaţională îl crede. Şi în prezent purtăm mărturia încrederii poporului iranian în acest adevăr, şi continuăm să purtăm această mărturie", adaugă el.

Obama a fost aspru criticat în Statele Unite de opoziţia republicană, care consideră declaraţiile sale în legătură cu situaţia din Iran prea "moderate".

Sâmbătă, câteva sute de manifestanţi s-au reunit la Los Angeles, New York şi în faţa Casei Albe din Washington în semn de sprijin faţă de protestele din Iran. Numeroşi manifestanţi erau îmbrăcaţi în verde, culoarea susţinătorilor lui Mir Hossein Moussavi, principalul opozant al preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, care şi-a reiterat sâmbătă cererea de anulare a alegerilor prezidenţiale din 12 iunie.

Marţi, Obama a declarat că este "profund îngrijorat" în legătură cu alegerile prezidenţiale iraniene, apreciind că nu ar fi "productiv" pentru Statele Unite să se amestece în politica internă iraniană.

Vineri, preşedintele american a avertizat Guvernul iranian că "lumea îi urmăreşte" comportamentul şi a declarat că este "alături de cei care cer dreptate în mod paşnic".

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe