x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama de Guineea, candidat la o primărie în Rusia!

Barack Obama de Guineea, candidat la o primărie în Rusia!

05 Aug 2009   •   00:00
Barack Obama de Guineea, candidat la o primărie în Rusia!

Joaquim Crima, originar din Guineea-Bissau şi supranumit "Obama din Volgograd", candidează la funcţia de primar în oraşul Sredniaia Ahtuba din sudul Rusiei. În cazul alegerii sale el ar deveni prima persoană de culoare având o funcţie publică în Rusia, scrie The Independent.



În pofida faptului că a absolvit o facultate de biochimie, el îşi câştigă existenţa pe marginea drumului dintre Volgograd şi Sredniaia Ahtuba, vânzând pepeni din recolta socrului său. Deşi alegerile locale vor avea loc în octombrie, Crima şi-a început deja campania, citează Mediafax. El are paşaport rusesc, a trăit în district timp de mai mult de un deceniu şi aproape 20 de ani în Rusia şi fosta Uniune Sovietică, fiind cunoscut la nivel local sub numele de Vasili Ivanovici.

Afişe electorale răspândite în Sredniaia Ahtuba îl prezintă îmbrăcat în cămaşă albă şi cravată, cu sloganul: "Vasili Crima - noul şef de district". Mii de africani locuiesc în Rusia, cei mai mulţi, ca şi Crima, sosind în urma obţinerii unor burse la universităţile ruseşti. Mulţi sunt obligaţi să rămână din cauza instabilităţii politice sau a lipsei de oportunităţi economice în ţara de origine, dar se confruntă cu ameninţarea unor atacuri rasiste.

Spre deosebire de Barack Obama, Crima a decis să invoce în campania sa tema rasială. El a promis că, în cazul în care va fi ales, va "trudi ca un (sclav) negru" pentru binele districtului, care are probleme cu apa şi proviziile de gaze, infrastructura rutieră şi oficialii care ar fi corupţi. "Sunt atât de multe probleme în districtul nostru, aşa încât am decis să candidez pentru primărie", a declarat Crima într-un interviu. "Constituţia permite oricui să candideze pentru post, indiferent de culoarea pielii sale".

Crima a declarat că nici nu visează să se compare cu preşedintele american. În acelaşi timp, el a afirmat că alegerea lui Obama a fost parte a unui "proces global" şi că, în timp, şi Rusia va fi pregătită să accepte oficiali de culoare.

×
Subiecte în articol: externe