x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama denunţă atitudinea militară 'agresivă' a Rusiei în Marea Baltică

Barack Obama denunţă atitudinea militară 'agresivă' a Rusiei în Marea Baltică

13 Mai 2016   •   22:02
Barack Obama denunţă atitudinea militară 'agresivă' a Rusiei în Marea Baltică

Preşedintele SUA, Barack Obama, a denunţat vineri, în faţa liderilor a cinci state nordice, prezenţa militară "agresivă" a Rusiei în regiunea Mării Baltice, chemând Moscova să-şi respecte obligaţiile internaţionale, relatează AFP.

'Suntem uniţi în îngrijorarea noastră în ceea ce priveşte prezenţa şi atitudinea militară agresivă a Rusiei în regiunea Baltică/nordică', a declarat Barack Obama, la finalul unei întrevederi, la Casa Albă, cu liderii Finlandei, Norvegiei, Suediei, Danemarcei şi Islandei.

'Vom menţine un dialog continuu cu Rusia (...) dar vrem şi să ne asigurăm că suntem pregătiţi şi că suntem puternici', a adăugat el.

În mai multe rânduri în ultimele săptămâni, avioane ruse au trecut prin apropierea avioanelor militare americane în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor recurente între cei doi foşti doi duşmani în Războiul Rece.

Într-o declaraţie comună, SUA şi cele cinci ţări nordice au denunţat 'prezenţa militară crescută' a Rusiei în această regiune şi au condamnat 'provocările' Moscovei.

Cele şase ţări şi-au afirmat determinarea în a susţine Ucraina în contextul activităţilor 'destabilizatoare' ale Moscovei. 'Sancţiunile împotriva Rusiei (...) nu pot fi ridicate atât timp cât nu va respecta deplin acordurile de la Minsk', au afirmat acestea.

SUA şi ţările nordice subliniază de altfel că NATO joacă un rol central în securitatea Europei şi insistă pe rolul jucat de Suedia şi Finlanda, care nu fac parte din Alianţă. De asemenea, ele afirmă că susţin cu fermitate o cooperare mai strânsă între NATO şi UE.

În plus, în declaraţia comună adoptată cu acest prilej, SUA şi cele cinci ţări nordice fac apel la Rusia să se asigure că manevrele sale militare sunt în conformitate cu obligaţiile internaţionale.

Sursa: AGERPRES

×