Preşedintele Barack Obama a avertizat miercuri cu privire la regresul pe care Statele Unite sunt pe cale de a-l înregistra în predarea materiilor ştiinţifice, riscând, în opinia sa, să-şi piardă statutul de "motor" în acest domeniu, în favoarea altor ţări mai ambiţioase, relatează AFP.
"Fie că este vorba despre ameliorarea sănătăţii noastre sau folosirea energiei curate, protejarea securităţii noastre sau succesul în sistemul economic mondial, viitorul nostru depinde de consolidarea rolului Statelor Unite în calitate de motor al lumii pentru descoperiri ştiinţifice şi inovaţii tehnologice", a declarat Obama, citat de Mediafax.
Afirmând în faţa a numeroşi profesori reuniţi la Casa Albă că "acest viitor preeminent depinde de felul în care sunt educaţi elevii, în special (în domeniul) matematicii, al ştiinţelor, tehnologiei şi ingineriei", preşedintele a făcut o descriere sumbră a situaţiei.
"Trebuie să recunoaştem că suntem pe cale de a fi depăşiţi de concurenţii noştri", a precizat el, făcând referire la un studiu ce arată că americanii în vârstă de 15 ani nu se plasează la nivel mondial decât pe locul 21 la excelenţă în ştiinţe şi pe locul 25 la matematică. "Acest lucru este inacceptabil. An după an, diferenţa între numărul de profesori pe care-i avem şi numărul de care avem nevoie se măreşte", a afirmat Obama, evaluând deficitul de profesori la peste un "sfert de milion" în cinci ani. "Şi în tot acest timp, alte ţări progresează", a spus el, făcând referire la ţări asiatice precum Coreea de Sud şi China. "Nu vă înşelaţi: este vorba despre viitorul nostru. Ţările care educă mai bine decât noi ne vor întrece. Continuarea pierderii de teren în domeniul educaţiei înseamnă a lăsa altora poziţia noastră în lume", a afirmat el, insistând asupra obiectivului ca Statele Unite să revină "în grupul fruntaş" în ştiinţă şi matematică până la sfârşitul deceniului.
Citește pe Antena3.ro