x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bărbat din Florida, mort după ce o amibă i-a „mâncat” creierul!

Bărbat din Florida, mort după ce o amibă i-a „mâncat” creierul!

de Redacția Jurnalul    |    03 Mar 2023   •   10:15
Bărbat din Florida, mort după ce o amibă i-a „mâncat” creierul!
Sursa foto: Hepta

Un bărbat din Florida a murit din cauza unei amibe care mănâncă creierul. Acest lucru s-a întâmplat posibil după ce și-a clătit nasul cu apă de la robinet, scrie Sky News.

Amibele Naegleria fowleri pătrund prin nas înainte de a se deplasa spre creier, unde distrug țesutul cerebral și provoacă o infecție care este aproape întotdeauna fatală.

Bărbatul din SUA a murit din cauza unei amibe care mănâncă creierul și acest lucru s-a întâmplat posibil după ce și-a clătit nasul cu apă de la robinet, au declarat oficialii din domeniul sănătății.

Departamentul de Sănătate din Florida, în comitatul Charlotte, a confirmat decesul într-un comunicat de presă pe 23 februarie, dar nu a oferit detalii despre victimă.

Se crede că infecția cu naegleria fowleri s-a datorat clătirii sinusurilor, dar departamentul a declarat că încă investighează.

Naegleria fowleri este un organism unicelular care se găsește în sol și în apa dulce din întreaga lume.

Amiba intră în organism prin nas, apoi se deplasează spre creier, unde distruge țesutul cerebral și provoacă o infecție devastatoare numită meningoencefalită amibiană primară, care este aproape întotdeauna fatală.

Cele mai multe infecții provin din înotul în lacuri sau râuri calde în timpul verii, deoarece organismului îi place căldura și se dezvoltă cel mai bine la temperaturi ridicate.

Simptomele includ dureri de cap, febră, greață, pierderea echilibrului, dezorientare, convulsii și rigiditate a gâtului.

Departamentul a declarat că oamenii nu pot fi infectați prin consumul de apă de la robinet și a recomandat ca oamenii să folosească apă distilată sau sterilă pentru clătirile sinusurilor.

Apa de la robinet trebuie fiartă timp de cel puțin un minut și răcită înainte de clătirea sinusurilor, au adăugat ei.

Infecțiile cu Naegleria fowleri sunt rare, cu doar trei cazuri confirmate în SUA anul trecut, potrivit cifrelor oficiale.

Cazurile au apărut după expunerea la apă dulce în Iowa, Arizona și Nebraska. Au existat câte trei cazuri în 2019, 2020 și 2021.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: amibă creier