x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bărbatul decapitat în atacul terorist din Franţa era patronul atacatorului

Bărbatul decapitat în atacul terorist din Franţa era patronul atacatorului

26 Iun 2015   •   18:43
Bărbatul decapitat în atacul terorist din Franţa era patronul atacatorului

Persoana decapitată în atacul terorist comis vineri într-o uzină de produse chimice, situată în apropierea localităţii franceze Lyon, este patronul unei societăţi de distribuţie din aceeaşi zonă, iar autorul atacului, Yassin Salhi, în vârstă de 35 ani, era angajat ca şofer al respectivei societăţi, transmite AFP.

Capul victimei a fost găsit agăţat de gardul uzinei ce aparţine grupului american Air Products, alături de două drapele islamiste. Există totuşi ipoteza ca acest ultim detaliu să fie de fapt o diversiune pusă la cale de autorul atacului, deşi ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a declarat că Yassin Salhi s-a aflat între anii 2006 şi 2008 în atenţia serviciilor de informaţii, el fiind bănuit de 'radicalizare' şi că 's-ar fi aflat în contact cu mişcarea salafistă'.

Atacatorul a pătruns în incinta uzinei cu un vehicul ce avea autorizaţie de acces. Acolo el şi-a decapitat patronul şi a produs o explozie după ce a lovit cu maşina pe care o conducea mai multe recipiente cu gaze. Alte două persoane au fost rănite, inclusiv un pompier care a reuşit să-l imobilizeze, teroristul fiind apoi reţinut.


Soţia sa, arestată şi ea după atac, a afirmat că nu înţelege ce l-ar fi putut determina pe soţul ei să recurgă la un asemenea gest, susţinând că amândoi fac parte dintr-o familie de 'musulmani normali' şi că nu a remarcat în ultima vreme ca el să manifeste un comportament care să-i dea de bănuit.

Autorităţile au mai anunţat arestarea unei a treia persoane ce a fost reperată făcând mai multe deplasări suspecte în zona incidentului.

Preşedintele Francois Hollande, care a fost nevoit să plece mai devreme de la Consiliul European, a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Franţei şi a decretat instituirea nivelului maxim de alertă teroristă pentru următoarele trei zile în regiunea Rhone-Alpes. Totuşi, liderul de la Elysee a declarat că nu există informaţii care să indice o posibilă legătură între acest atac şi cel comis în aceeaşi zi în staţiunea tunisiană Sousse, soldat cu cel puţin 27 de morţi, inclusiv turişti străini.

Yassin Salhi şi soţia lui au fost reţinuţi de poliţie.

×
Subiecte în articol: atac terorist franta barbat decapitat