x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barometru de opinie: Populaţia din Transnistria nu vrea reintegrarea cu Republica Moldova

Barometru de opinie: Populaţia din Transnistria nu vrea reintegrarea cu Republica Moldova

de Rador    |    30 Apr 2012   •   18:10
Barometru de opinie: Populaţia din Transnistria nu vrea reintegrarea cu Republica Moldova

Viziunile, asteptarile si prioritatile populatiei de pe malul drept si cel stang al Nistrului sunt in mare parte diferite, arata rezultatele unui barometru de opinie. Potrivit acestuia, populatia din Transnistria nu-si doreste reintegrarea cu Republica Moldova si in proportie de 83% isi vede viitorul in Uniunea Rusia-Belarus, spre deosebire de populatia din dreapta Nistrului, care si-ar dori integrarea in Uniunea Europeana, dar ar vrea si sa vada tara reunificata.

Mentalitatea diferita este rezultatul propagandei si fricii la care este supusa populatia din stanga Nistrului, a declarat postului de radio Romania Actualitati analistul politic Oazu Nantoi.

"Populatia din stanga Nistrului, pe de o parte, timp de peste 20 de ani se afla intr-un spatiu informational nociv, pe de alta parte, factorul fricii este mult mai real decat aici, pe malul drept al Nistrului', a adaugat acesta.

Barometrul publicat luni mai arata si ca raportul de forte in Parlament nu ar suferi schimbari esentiale in cazul unor alegeri anticipate. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, Partidul Comunistilor ar acumula 43% dintre voturile celor care au exprimat o optiune clara de vot, in timp ce partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, 52%. Sondajul atesta o scadere a ratingului PCRM in comparatie cu un studiu similar realizat in luna decembrie si o crestere usoara a Partidului Democrat si a Partidului Liberal. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1105 persoane in dreapta Nistrului si 285 din regiunea transnistreana, la comanda portalului politik.md si are o marja de eroare de 3%.

×