Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a recomandat statelor membre ale UE să generalizeze schimbul de date pentru toate formele de venituri, ca măsură de accelerare a luptei contra fraudei fiscale, informează agerpres.ro.
"Voi recomanda un angajament politic asupra unui principiu foarte simplu: de la 1 ianuarie 2015, Uniunea Europeană ar trebui să aibă un schimb automat de informaţii pentru toate formele de venituri", a declarat Barroso în Parlamentul European.
Dispozitivul va include şi persoanele fizice şi capitalurile şi nu doar salariile şi pensiile.
Barroso a amintit că pierderea cauzată de fraudă şi evaziune fiscală este estimată la circa 1.000 de miliarde de euro pe an, adică "aproape dublul deficitelor combinate ale statelor membre ale Uniunii Europene".
El a asigurat că executivul european va trata ca pe o prioritate mandatul ce i-a fost încredinţat de statele membre pentru a renegocia acordurile fiscale cu Elveţia, Andorra, Monaco, St. Martin şi Liechtenstein.
"Dar asta nu poate înlocui ceea ce trebuie făcut la noi, adică adoptarea directivei privind impozitarea veniturilor din economii, pentru care trebuie ca toate statele membre să-şi dea acordul", a subliniat el.
Săptămâna trecută, miniştrii europeni ai finanţelor nu au ajuns la niciun acord privind modificarea unei directive privind impozitarea veniturilor din economii, în sensul extinderii naturii schimbului automat de informaţii, în special în ceea ce priveşte asigurările de viaţă.
Austria şi Luxemburg, apărătoare puternice ale secretului bancar, nu şi-au ridicat complet restricţiile. Europarlamentarii ar urma să voteze în cursul zilei o rezoluţie prin care cheamă statele membre să-şi unească eforturile pentru a reduce la jumătate, până în 2020, pierderile de venituri, cauzate de fraudă şi evaziunea fiscală.