x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Basescu admite - Avioane CIA au aterizat in Romania

Basescu admite - Avioane CIA au aterizat in Romania

de Maria Toader    |    08 Feb 2006   •   00:00
Basescu admite - Avioane CIA au aterizat in Romania

Presedintele Basescu a recunoscut pentru "Washington Post" ca a permis avioanelor CIA sa aterizeze in Romania, dar a negat ca la Kogalniceanu s-ar fi aflat vreun centru de detentie pentru teroristi.

Presedintele Traian Basescu a recunoscut, intr-un interviu acordat cotidianului Washington Post, ca la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu au aterizat avioane ale CIA, precum si ale altor agentii ale SUA.

In contextul imensului scandal provocat de dezvaluirile incendiare, facute de cotidianul american Washington Post, despre existenta unor centre secrete de detentie ale CIA in Europa de Est in care se practica tortura, presedintele Traian Basescu a iesit la rampa recunoscand, intr-un interviu acordat aceleiasi publicatii, ca a permis avioanelor CIA sa aterizeze in Romania.

CONFIRMARE. "Nu poti fi un partener al Statelor Unite numai atunci cand doresti sa obtii avantaje si sprijin de la SUA". In plus, "uneori, Statele Unite au nevoie de sprijinul tau si exact asta facem", a apreciat Traian Basescu. El a recunoscut ca avioanele CIA au aterizat la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, dar asta in contextul acordului pe care il avem cu autoritatile americane.

FARA TORTURA! Presedintele roman a negat vehement ca la Mihail Kogalniceanu s-ar fi aflat vreun asemenea centru pentru teroristi, asa cum au acuzat in repetate randuri organizatii pentru apararea drepturilor omului. De asemenea, sustine Basescu, nu a fost permisa niciodata torturarea prizonierilor. Angajati din CIA si din alte agentii americane lucreaza in Romania, in cadrul unui centru comun de contra-terorism, in cadrul eforturilor comune de combatere a terorismului.

VIN AMERICANII! Cotidianul american subliniaza de asemenea, optimismul pe care il au romani fata de stabilirea unor baze americane pe teritoriul nostru. "A fost un anunt primit cu incantare nedisimulata de la palatul prezidential din Bucuresti pana la modestele ferme de porci si pasari din acest orasel", noteaza Washington Post. "Dorinta fierbinte a romanilor dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a fost sa fie ocupati de americani si nu de rusi", i-a lamurit Basescu pe ziaristii americani.

×
Subiecte în articol: basescu externe