x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Basilica Sf. Sophia din Istanbul naște discordie între Turcia și Rusia

Basilica Sf. Sophia din Istanbul naște discordie între Turcia și Rusia

06 Iul 2020   •   15:33
Basilica Sf. Sophia din Istanbul naște discordie între Turcia și Rusia

Conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse s-a declarat îngrijorată de intenția președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a transforma fosta bazilică Sf. Sophia din Istanbul într-o moschee, transmite AFP.

Patriarhul Kirill s-a declarat profund preocupat de o posibilă schimbare de statut a unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine, moştenitoarea tradiţiilor bizantine.

"Orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moştenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus cu amărăciune şi indignare. O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre", a avertizat patriarhul Moscovei.

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a analizat o cerere a președintelui Erdogan, care vrea să transforme Hagia Sophia într-o moschee, în pofida faptului că acest lucru suscită tensiuni la nivel internațional. 

Instanţa trebuie să-şi anunţe decizia în termen de 15 zile.

Basilica Sf. Sophia a fost construită, prima oară, în anul 325, în timpul Imperiului Bizantin, apoi transformată în moschee, în anul 1453, de către sultanul Mohamed, cuceritorul Constantinopolelui.

În 1935 aceasta a fost transformată în muzeu de către Mustafa Kemal Ataturk, părintele Turciei moderne. În prezent face parte din patrimoniul UNESO, fiind considerată a 8-a minune a lumii antice târzii.

×
Subiecte în articol: hagia sophia erdogan istanbul moschee