
După o zi de suspendare în Statele Unite, aplicația și-a reluat activitatea, în timp ce Donald Trump sugerează o posibilă salvare prin vânzarea către investitori americani.
Argumentele de securitate ale SUA se concentrează pe riscul ca datele personale ale utilizatorilor - de la numere de telefon și email-uri până la locație și obiceiuri de utilizare - să ajungă în mâinile Partidului Comunist Chinez, reiese dintr-o analiză The Guardian.
Însă experții subliniază că această amenințare rămâne mai mult teoretică, deoarece nu există dovezi concrete de supraveghere în masă prin intermediul aplicației.
Fostul șef al agenției britanice de securitate cibernetică, Ciaran Martin, pune problema astfel: toate rețelele sociale au probleme majore cu securitatea datelor personale, TikTok nefiind un caz singular. Mai mult, cele mai recente atacuri cibernetice chinezești au vizat infrastructura occidentală, nu aplicații chinezești.
Poziția SUA pare mai degrabă motivată de dorința de a controla una dintre cele mai populare platforme sociale din lume.
Trump însuși, cu 14,8 milioane de urmăritori pe TikTok, pare mai interesat de transferul aplicației sub control american decât de închiderea ei. Zvonurile despre o posibilă vânzare către Elon Musk, deși negate de ByteDance, subliniază dimensiunea politică a disputei.
Marea Britanie a adoptat o poziție mai nuanțată și a interzis TikTok doar pe dispozitivele guvernamentale. Oficialii britanici sugerează că țara ar trebui să aștepte rezultatul disputei din SUA, considerând că o eventuală vânzare a TikTok ar rezolva problema securității.

(sursa: Mediafax)