x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătrân sănătos după ce mânerul unei foarfece de grădinărit i-a străpuns capul, dinspre orbită până în carotidă

Bătrân sănătos după ce mânerul unei foarfece de grădinărit i-a străpuns capul, dinspre orbită până în carotidă

31 Aug 2011   •   13:45
Bătrân sănătos după ce mânerul unei foarfece de grădinărit i-a străpuns capul, dinspre orbită până în carotidă

Medicii de la University Medical Center (UMC) din Tucson, Arizona (Statele Unite) au reusit o performanta deosebita, salvand nu doar viata, ci si vederea unui batrand de 86 de ani, care a suferit un accident casnic cu totul iesit din comun. Cu o luna in urma, in timp ce gradinarea prin curtea casei sale din Phoenix, Leroy Luetscher a scapat din mana foarfeca de care se folosea. Unealta s-a implantat dreapta in pamant, cu varful ascutit. Batranul a incercat sa recupereze foarfeca, dar s-a dezechilibrat si a cazut, cu capul inainte. Manerul foarfecei i-a penetrat partea inferioara a orbitei oculare, apoi maxilarul superior si mandibula, oprindu-se in gat, langa artera carotida, la 15 centimetri de punctul de penetrare.

'Nu imi dadeam seama daca ochiul se mai afla in orbita sau nu. Durerea era asa de puternica, incat imi doream sa mor', si-a relatat patania Leroy Luetscher, cotidianului britanic Daily Mail.

Sansa extraordinara a batranului a fost ca manerul foarfecei nu a strapuns nici un vas major de sange. Astfel, pastrandu-si cumpatul, Luetscher si-a acoperit rana cu tricoul, pentru a opri sangerarea, apoi si-a sunat un prieten, care, la randul sau, a sunat la serviciul de ambulanta.

Chirurgul Julie Wynne, profesor asistent la UMC, a relatat: 'Nu ne venea sa ne credem ochilor. Jumatate din foarfeca era in exterior, cealalta in capul omului'.

Medicii care au efectuat operatia au realizat o incizie sub buza superiora si in peretele sinusului nazal, extragand apoi, manual, manerul foarfecei.

Oftalmologul Lynn Polonski, profesor asistent la UMC si-a exprimat, la randul ei, uimirea: 'Manerul era atat de bine infipt, incat parea ca face parte din fata barbatului. Am fost extrem de fericiti ca am reusit sa il extragem fara a provoca leziuni majore, salvand ochiul'.

Osul orbital a fost placat cu titan, iar pacientului i s-au administrat antibiotice timp de 20 de zile. Mai are usoare probleme de vedere cu ochiul afectat, dar medicii se asteapta la o recuperare completa, in perioada urmatoare.

Leroy Luetscher a conchis, razand, ca s-a lecuit de gradinarit.

×