x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BBC scrie despre recentele incidente antisemite din România

BBC scrie despre recentele incidente antisemite din România

de Emil Neacşu    |    15 Apr 2019   •   18:00
BBC scrie despre recentele incidente antisemite din România

Imaginile cu pietrele de mormânt doborâte şi sparte, într-un cimitir evreiesc din România, au şocat comunitatea evreiască, tot mai mică din  această ţară şi au provocat reacţii de condamnare la nivel internaţional, scrie postul britanic BBC pe site-ul său.

Persoane rămase necunoscute au distrus 73 de pietre de mormânt din oraşul Huşi la începutul acestei luni, un incident care a avut loc pe fondul intensificării atacurilor antisemite din întreaga Europă.

"Este un eveniment foarte grav, dar nu este nimic surprinzător", a declarat pentru BBC Maximillian Marco Katz, directorul fondator al Centrului pentru Monitorizare şi Combatere a Antisemitismului în România.

"Acest lucru arată că antisemitismul este viu, nu contează cine a comis aceste fapte", a mai declarat el.

"Nu au dat jos două sau trei pietre funerare, ci 73 – e nevoie de timp şi determinare pentru a face aşa ceva", a declarat Katz. Poliţia a deschis o investigaţie în acest caz.

Reporterii BBC au poposit şi la o sinagogă din Târgu Mureş, unde mai sunt câţiva bătrâni. Liderul comunităţii, Vasile Dub, 72 de ani, este precaut şi îngrijorat în acelaşi timp. El spune că în momentul de faţă se simte absolut în siguranţă în România, dar recunoaşte că nu a spus întotdeauna în public că este evreu.

"Adevărata tragedie a fost în anii 1940s," spune domnul Dub, care şi-a pierdut familia în Holocaust.

În timpul celui de al doilea război mondial, peste 300.000 de evrei din România au fost ucişi, iar câteva mii au fost trimişi în lagărul de la Auschwitz, scrie BBC. În deceniile care au urmat războiului, antisemitismul a perpetuat în România sub regimul comunist iar mii de familii de evrei au emigrat în Israel, în Statele Unite sau alte ţări, în căutarea unui trai mai bun.

Înainte de cel de al doilea război mondial, România a avut una dintre cele mai numeroase comunităţi evreieşti din întreaga Europă. Acum, în România comunitatea este de zece ori mai mică, iar majoritatea membrilor sunt persoane în vârstă.

"Peste 20 de ani nu va mai fi comunitate evreiască în Târgu Mureş", spune profesorul de istorie Gyuri Diamantstein, care, la 64 de ani, este cel mai tânăr membru al comunităţii.

×
Subiecte în articol: holocaust