x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul chinez Qin a dispărut. Trăiască ministrul Wang!

Ministrul chinez Qin a dispărut. Trăiască ministrul Wang!

de Şerban Mihăilă    |    27 Iul 2023   •   07:00
Ministrul chinez Qin a dispărut. Trăiască ministrul Wang!

Cu cinci săptămâni în urmă, lumea urmărea cu sufletul la gură întâlnirea de la Beijing dintre ministrul chinez de Externe, Qin Gang, și secretarul de Stat american, Antony Blinken, care au abordat subiecte de o importanță crucială pentru viitorul relațiilor dintre cele două superputeri. Astăzi, însă, oricine caută referiri despre acest eveniment important pe site-ul Ministerului de Externe al Chinei va avea un șoc, deoarece atât respectiva întâlnire, cât și toate activitățile lui Qin în calitate de șef al diplomației chineze au fost șterse din arhivă, în urma unei schimbări de conducere surprinzătoare, care a avut loc marți. Mai exact, Qin a fost înlocuit brusc de predecesorul său, Wang Yi.

Destituirea șocantă, aprobată de un birou de mucava al legislativului chinez, a urmat unor săptămâni întregi de întrebări și speculații în privința soartei lui Qin, după ce acesta a dispărut din atenția publicului la sfârșitul lunii iunie, fără o explicație clară din partea autorităților de la Beijing.

Cel mai recent episod din acest serial - ștergerea completă a tuturor referințelor despre mandatul scurt, de șase luni, al lui Qin în funcția de ministru de Externe și înlocuirea sa cu Wang, care a deținut acest post timp de aproximativ un deceniu înainte de a obține o promovare la sfârșitul anului trecut - nu face decât să adâncească misterul.

Locul unde se află Qin, motivul înlăturării sale și soarta lui de membru al Partidului Comunist Chinez rămân, deocamdată, simple necunoscute.

Opacitate deplină

Întrebările fără răspuns despre procesul decizional oficial reprezintă un standard în China, unde sistemul politic este de o opacitate notorie, devenind chiar și mai lipsit de transparență, sub conducerea liderului chinez, Xi Jinping.

În trecut, o serie de oficiali chinezi de rang înalt au dispărut brusc din peisajul public, pentru a fi menționați ulterior, după câteva luni, în anunțuri potrivit cărora aceștia fuseseră supuși unor anchete disciplinare secrete.

Misterul care a învăluit în ultimele săptămâni dispariția lui Qin - considerat un consilier de încredere al lui Xi și unul dintre cei mai cunoscuți diplomați chinezi - a readus tiparul opacității sistemului politic chinez în lumina reflectoarelor, la nivel mondial. Qin, ambasador al Chinei în SUA în perioada iulie 2021 - ianuarie 2023, ajunsese să fie confundat în ultimii ani cu imaginea politicii externe a Beijingului. 

Imagine șifonată pentru Xi și partid

„Lipsa de transparență este deja o problemă binecunoscută a birocrației din China. Iar deciziile sunt bune, până când nu mai sunt. Atunci când nu mai sunt, creează de obicei probleme mult mai mari pentru sistem!”, remarcă Yun Sun, director al Programului pentru China la „Centrul Stimson”, un grup de experți cu sediul la Washington.

„Această înlocuirea rapidă nu se reflectă bine asupra lui Xi, cu siguranță. Oamenii se vor întreba ce a mers atât de prost încât a făcut necesară destituirea. De asemenea, decizia sugerează că a fost vorba despre o cauză gravă, care a provocat înlăturarea lui Qin.”, a adăugat ea, citată de CNN. 

Qin, în vârstă de 57 de ani, fost consilier al președintelui Xi și emisar în SUA, preluase Ministerul de Externe de-abia în decembrie, anul trecut. El devenise, la vremea respectivă, unul dintre cei mai tineri miniștri de Externe ai Chinei, bucurându-se de o ascensiune fulminantă, pe care analiștii au atribuit-o parțial apropierii sale de Xi. 

Între timp, momentul ales pentru destituirea lui Qin, în condițiile în care China derulează o campanie intensă pentru a-și prezenta conducerea ca pe o alternativă atractivă la cea a Occidentului, nu face decât să sporească optica negativă asupra Beijingului pe plan internațional.

„Îndepărtarea lui Qin va întări în străinătate percepția că Partidul Comunist este un partener diplomatic opac și nesigur (...) Astfel, această decizie nu ajută eforturile internaționale ale Beijingului de a prezenta sistemul său de guvernare ca fiind unul demn de laudă sau de emulație.”, este de părere Neil Thomas, cercetător pentru politica chineză la „Asia Society Policy Institute's Center for China Analysis”, citat, la rândul lui, de CNN.

Numirea lui Qin în funcția de ministru de Externe, anul trecut, în fața unor candidați mult mai experimentați, a fost văzută ca un semn al încrederii profunde acordate de Xi, care a împânzit conducerea Chinei cu aliații săi apropiați, în timp ce își consolida puterea, intrând în cel de-al treilea mandat de lider al țării, după ce a modificat Constituția. 

„Se crede că Xi are un cerc interior foarte restrâns de oameni pe care îi consultă și, pe deasupra, el este prea încrezător și ia decizii pe baza propriilor instincte.”, spune Bonnie Glaser, director general al programului Indo-Pacific din cadrul „German Marshall Fund”, renumitul grup de experți cu sediul la Washington. 

„Qin este protejatul său și, prin urmare, acest lucru se va reflecta negativ asupra lui Xi. Totuși, asta nu înseamnă că acest episod va constitui o provocare pentru puterea sa.”, a adăugat Glaser, citată de aceeași televiziune americană. 

Propaganda se pune în mișcare

Pe măsură ce, marți seară, știrile privind schimbarea ministrului erau transmise de către mass-media de stat chineze, uriașul aparat de propagandă al Chinei intra în acțiune.

Hashtag-urile din rețelele sociale referitoare la eliminarea lui Qin au fost cenzurate pe Weibo, populara aplicație de socializare chineză. Concomitent, alte hashtag-uri despre numirea lui Wang au rămas în direct pe platformă, miercuri dimineață, dar afișau doar postări de la conturi verificate, în mare parte mass-media de stat sau agenții guvernamentale, fără a fi vizibile și comentariile utilizatorilor.

„Este probabil ca mass-media de stat să propage ideea că liderii de la vârful puterii sunt înțelepți în decizia de a înlătura un oficial de rang înalt în care se avea încredere, dar care a fost prins făcând greșeli.”, susține Li Mingjiang, profesor asociat de relații internaționale la „Universitatea Tehnologică Nanyang” din Singapore.

În funcție de ce informații suplimentare vor apărea despre circumstanțele în care se află Qin, mass-media chineze „pot spune oricând că acesta este un exemplu al hotărârii Partidului de a lua măsuri disciplinare stricte, ori de câte ori se constată că un înalt funcționar a greșit”, a adăugat el.

Rămâne neclar când sau dacă vor fi publicate informații suplimentare despre motivele înlăturării lui Qin, într-un moment în care acest vid de informații este umplut de zvonuri și speculații galopante.

Atunci când a fost întrebat la începutul acestei luni despre motivul pentru care Qin a lipsit de la o reuniune diplomatică, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a invocat „motive de sănătate”.

În timpul unei ședințe obișnuite a ministerului, organizată miercuri, un purtător de cuvânt a refuzat să ofere informații despre motivul pentru care Qin a fost înlocuit. În plus, el a declarat că site-ul ministerului a fost „actualizat în conformitate cu reglementările relevante”, atunci când a fost întrebat de ce au fost eliminate informațiile și referirile din perioada în care Qin a fost ministru de Externe.

Deocamdată, Qin pare să își fi păstrat postul administrativ de rang înalt, acela de consilier de stat.

Observatorii politicii chineze susțin, însă, că tăcerea în privința rațiunilor pentru care demnitarul a fost destituit și ștergerea sa de pe site-ul ministerului indică motive politice ce ar putea deveni clare în lunile următoare, dacă va exista un anunț oficial despre o anchetă împotriva sa.

„Beijingul își rezervă flexibilitatea de a decide mai târziu asupra poveștilor sale. Nu cred că un anunț despre ceea ce s-a întâmplat va avea loc prea curând. Beijingul va aștepta până când oamenii aproape că vor uita despre asta, pentru a evita mai multă atenție.”, este de părere Yun Sun.

Pe mâini sigure

Reorganizarea Ministerului de Externe are loc într-un moment deosebit de sensibil pentru legăturile internaționale ale Chinei. Beijingul încearcă să amelioreze relațiile sale dezastruoase cu SUA și să convingă o Europă tot mai suspicioasă față de legăturile strânse ale Chinei cu Rusia, pe fondul războiului din Ucraina.

În timp ce dispariția misterioasă a lui Qin și înlăturarea acestuia creează o imagine internațională incomodă pentru Xi, politica externă a Chinei revine în mâinile unui veteran experimentat, care a mai ocupat acest post aproape un deceniu, mai exact între 2013 și 2022.

În perioada respectivă, relațiile dintre Washington și Beijing s-au deteriorat până la un punct descris ca fiind cel mai scăzut din toate timpurile. 

Păstrat în funcție de Xi, în ciuda faptului că a atins vârsta standard de pensionare, Wang Yi (67 de ani) a fost promovat la sfârșitul anului trecut în rolul de cel mai important diplomat al Chinei, însărcinat cu supervizarea Biroului de Afaceri Externe al Partidului Comunist al Chinei - organism separat și distinct de Ministerul de Externe, structură aflată în subordinea guvernului.

Acum, el preia și funcția de ministru de Externe, cel puțin până la desemnarea unui alt lider în această poziție.  Întrebat despre Qin și Wang în timpul unei conferințe de presă, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat, marți, că SUA vor discuta cu „oricine ar fi omologii chinezi relevanți” pentru a gestiona cât mai eficient relația bilaterală.

„Îl cunosc pe Wang Yi de mai bine de un deceniu. M-am întâlnit cu el în repetate rânduri în calitatea mea actuală de secretar de Stat, inclusiv recent, la Jakarta, și anticipez că voi putea lucra bine cu el, așa cum am făcut-o și în trecut.”, a spus Blinken. Secretarul de Stat al SUA a mai precizat că îi urează succes lui Qin.

În ultimii ani, Wang a fost cunoscut atât pentru poziția lui combativă în relația cu Occidentul, cât și în ipostaza unui negociator capabil să-și manipuleze interlocutorii, printr-o manieră fermecătoare și convingătoare de a prezenta punctul de vedere al țării sale. 

De altfel, el a fost trimis în mod regulat să abordeze cele mai spinoase probleme diplomatice ale Chinei și să se întâlnească cu aliații apropiați, inclusiv într-o călătorie, în februarie, la Moscova, pentru o întrevedere cu președintele rus, Vladimir Putin.

Din această perspectivă, prin numirea lui Wang, se pare că Xi nu vrea să riște nimic și joacă la siguranță în arena internațională, într-un moment extrem de complicat pentru politica externă a țării.  

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: beijing anchete secrete