x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Beirutul a primit actul de acuzare în cazul asasinării fostului premier Rafic Hariri

Beirutul a primit actul de acuzare în cazul asasinării fostului premier Rafic Hariri

de Marina Constantinoiu    |    30 Iun 2011   •   18:08

Tribunalul ONU care ancheteaza dosarul asasinarii fostului premier libanez Rafic Hariri a remis, joi, un act de acuzare si patru mandate de arestare procurorului general al Beirutului, o poveste care divizeaza Libanul si ar putea provoca noi violente, relateaza AFP.
"Potrivit informatiilor noastre, experti ai Tribunalului Special pentru Liban (TSL) i-au inmanat procurorului Said Mirza actul de acuzare in acest caz", a declarat Fares Souaid, un oficial al opozitiei conduse de Saad Hariri, fiul lui Rafic Hariri.
Apropiati ai premierului Najib Mikati au confirmat primirea actului de acuzare.
"Mandate de arestare au fost predate sigilate si trebuie sa fie puse in aplicare in cazul a patru libanezi', a precizat o sursa judiciara libaneza, fara a furniza detalii. Potrivit presei locale, cel putin doi dintre ei sunt membri ai puternicei miscari siite proiraniene Hezbollah, care este si aliat al Siriei. Din partea Tribunalului Special pentru Liban (TSL) nu a putut fi obtinuta o confirmare.
TSL, instanta infiintata in 2007, este la originea crizei care a condus la demiterea, in ianuarie, a Cabinetului de uniune nationala condus de Saad Hariri, dupa ce Hezbollah s-a retras de la guvernare pe fondul acuzatiilor.
Tribunalul ONU are rolul identificarii si judecarii asasinilor fostului premier Rafic Hariri, ucis pe 14 februarie 2005 intr-un atentat cu masina-capcana comis la Beirut. Potrivit expertilor, Libanul are la dispozitie 30 de zile pentru aplicarea mandatelor de arestare.
Franta, Statele Unite si ONU si-au exprimat preocuparea in legatura cu riscul ca noul guvern sa inceteze cooperarea cu TSL.

×