x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgradul arată cu degetul UE

Belgradul arată cu degetul UE

de Jurnalul National    |    15 Ian 2008   •   00:00

Uniunea Europeană şi-a schimbat politica faţă de Belgrad, şi nu invers, a declarat ieri secretarul de Stat sârb pentru problemele provinciei Kosovo, Dusan Prorokovici, citat de agenţia Tanjug şi preluat de Rompres.



INDEPENDENŢA KOSOVO



Uniunea Europeană şi-a schimbat politica faţă de Belgrad, şi nu invers, a declarat ieri secretarul de Stat sârb pentru problemele provinciei Kosovo, Dusan Prorokovici, citat de agenţia Tanjug şi preluat de Rompres. Recunoaşterea de către un stat membru al UE a unei proclamări unilaterale a independenţei provinciei va marca o violare flagrantă a integrităţii teritoriale a Serbiei, iar reacţia Belgradului nu se va lăsa aşteptată, a apreciat Prorokovici într-un interviu pentru ziarul austriac Der Standard. O recunoaştere unilaterală şi ilegală a independenţei regiunii separatiste Kosovo-Metohia nu ar reprezenta “un act de prietenie”, iar Serbia ar fi obligată să-şi îndrepte privirea spre noi parteneri strategici, adică spre acele ţări care susţin integritatea teritorială a statului sârb.
Între timp, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei slovene a UE, Maja Kocijancici, a declarat ieri că europenii nu-şi vor da înainte de februarie acordul pentru desfăşurarea unei misiuni (de poliţie şi justiţie) pentru monitorizarea provinciei Kosovo pe calea spre independenţă, pentru a nu influenţa alegerile prezidenţiale din Serbia.

×
Subiecte în articol: externe