x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgradul cere grupului paramilitar Wagner să nu mai încerce recrutarea de voluntari sârbi

Belgradul cere grupului paramilitar Wagner să nu mai încerce recrutarea de voluntari sârbi

de Redacția Jurnalul    |    17 Ian 2023   •   17:10
Belgradul cere grupului paramilitar Wagner să nu mai încerce recrutarea de voluntari sârbi
Sursa foto: Hepta

Președintele sârb Aleksandar Vucic cere grupului paramilitar Wagner să nu mai posteze anunțuri online de recrutare a sârbilor pentru a lupta în Ucraina, scrie Reuters.

El cricită grupurile de socializarer și site-urile rusești care publică anunțuri în limba sârbă pentru recrutarea voluntarilor. 
"De ce voi, cei de la Wagner, chemaţi pe oricine din Serbia, când ştiţi că este împotriva regulamentelor noastre?", a atras atenția Vucic.

Zeci de voluntari sârbi au luptat împreună cu forțele pro-ruse din estul Ucrainei, în perioada 2014-2015, după revoluția Maidan și anexarea Crimeei de către Rusia. Însă legislația din Serbia interzice partiparea cetățenilor la conflicte în străinătate și sunt stabilite pedepse pentru cei care încalcă prevederile legale. 

Aleksandar Vucic a negat acuzațiile privind prezența grupării Wagner în această țară. Fondatorul acesteia, Evgheni Prigojin, este un apropiat al liderului de la Kremlin. Totodată, mai multe imagini apărute în presă arată doi bărbați mascați, care ar fi voluntari sârbi, prezenți la un curs de instruire din regiunea Zaporojie. 

"Acest lucru va avea consecinţe legale odată ce vor putea fi traşi la răspundere în faţa organelor de stat", a spus președintele.  

Și ministrul Apărării, Milos Vucevic, a atras atenția sârbilor să nu lupte în războiul din Ucraina. 

Serbia vrea să adere la UE și are, în același timp, relații bune cu Federația Rusă. 

 



 

×