x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine a fost Benedict al XVI-lea. Copilăria și renunțarea la pontificat

Cine a fost Benedict al XVI-lea. Copilăria și renunțarea la pontificat

de Redacția Jurnalul    |    31 Dec 2022   •   16:45
Cine a fost Benedict al XVI-lea. Copilăria și renunțarea la pontificat
Sursa foto: Hepta

Joseph Ratzinger a fost ales Papă la 19 aprilie 2005, alegându-și numele de Benedict al XVI-lea. S-a născut la Marktl am Inn, în inima Bavariei catolice, la 16 aprilie 1927.

S-a născut într-o familie obișnuită, cu tată polițist și mamă bucătăreasă, care a renunțat să lucreze pentru a se dedica familiei.

Un teolog rafinat, un mare erudit, un om timid, nu părea destinat unui asemenea rol de lider. Dar, în schimb, încă de pe vremea când se afla în Congregația pentru Doctrina Credinței, devenise unul dintre cardinalii de referință pentru întreaga Biserică din lume.

Toți cei care l-au cunoscut îndeaproape spun că era un bun ascultător, Mănăstirea Mater Ecclesiae devenind un punct de referință pentru toți cei care căutau un sfat, un cuvânt, o binecuvântare, scrie ANSA.

Predicile sale erau ușor de înțeles, abordând cele mai complexe subiecte. În cei aproape 8 ani de pontificat a întâlnit milioane de oameni, a făcut zeci de călătorii internaționale și, în Italia, a scris mai multe enciclice axate pe dragoste și speranță. El a relansat și a reînnoit doctrina socială a Bisericii, făcând-o mai potrivită vremurilor dificile, pe fondul globalizării și creșterii sărăciei, relativismului și furiei efemerului.

Numeroasele sale publicații, începând cu "Isus din Nazaret", vor rămâne în istoria Bisericii. Un portret potrivit căruia credința nu este o listă de interdicții, ci mai ales o relație de prietenie cu Dumnezeu.

În cursul pontificatului său, Benedict al XVI-lea a abordat problemele sărăciei și ale Africii, ale tineretului, ale ecumenismului și ale proclamării credinței într-o lume secularizată. El a ridicat mai întâi covoarele, arătând praful care se îngrămădise dedesubt, el a fost cel care a vrut să înceapă lupta împotriva pedofiliei în Biserică. Era cardinal când, în 2005, în meditațiile de la Calea Crucii de la Colosseum, a spus fără menajamente: "Câtă murdărie există în Biserică, și tocmai printre cei care, în preoție, ar trebui să-i aparțină în totalitate!".

După primii ani de viață în Marktl, și-a petrecut adolescența în Traunstein. În ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial a fost înrolat în serviciile auxiliare antiaeriene, fiind în același timp membru oficial al Tineretului hitlerist, fapt care i-a adus multe acuzații și critici, deși era o condiție "normală" pentru Germania în acei ani dificili.

A devenit preot la 29 iunie 1951, apoi și-a luat doctoratul în teologie cu o teză despre Sfântul Augustin și s-a calificat pentru a preda cu o lucrare despre Sfântul Bonaventura. A predat la mai multe universități din Germania: Freising, Bonn, Muenster, Tübingen și Regensburg. S-a numărat printre experții care au lucrat alături de episcopi la Conciliul Vatican II.

În 1977, Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de München, iar la 27 iunie l-a numit cardinal. A participat la conclavurile care i-au ales pe Papa Luciani și pe Papa Wojtyla în '78.

În 1981, Ioan Paul al II-lea l-a numit prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței. A fost președinte al Comisiei pentru pregătirea Catehismului Bisericii Catolice, vicedecan și apoi decan al cardinalilor.

Renunțarea la pontificat

A fost ales Papă la 19 aprilie 2005, în al patrulea tur de scrutin. În cele din urmă, la 11 februarie 2013, a luat decizia surprinzătoare de a părăsi pontificatul. Înainte de el, Gregorio al XII-lea, la 4 iulie 1415, și Celestin al V-lea, la 13 decembrie 1294, au mai făcut o astfel de alegere tulburătoare.

Primul papă din epoca modernă care a renunțat la pontificat,  Benedict al XVI-lea  nu a regretat "nici măcar un singur minut" decizia care a venit pentru mulți ca "un trăsnet", după cum spunea cardinalul Angelo Sodano, pe 11 februarie 2013.

Prietenului său jurnalist Peter Seewald, Ratzinger i-a mărturisit mai târziu: "Văd în fiecare zi că a fost un lucru corect", "a fost ceva la care m-am gândit de mult timp și despre care am vorbit cu Domnul de mult timp".

În momentul anunțului, "am subliniat că am acționat liber, nu se poate pleca dacă este vorba de o fugă. Nu trebuie să cedezi la presiuni. Poți pleca doar dacă nimeni nu cere acest lucru, iar în cazul meu nimeni nu a cerut acest lucru. Nimeni. A fost o surpriză absolută pentru toată lumea”.

Pentru Papa Bergoglio, care a precizat de mai multe ori că nu intenționează să demisioneze, după renunțarea lui Benedict, totuși, "ușa este deschisă", ceea ce înseamnă că demisia unui suveran pontif nu va mai fi niciodată un lucru excepțional.

S-au făcut multe speculații în legătură cu decizia Papei Benedict al XVI-lea, pe care, în schimb, a motivat-o de la bun început prin dificultatea de a-și îndeplini atribuțiile, având în vedere vârsta înaintată, din cauza "ingravescentem aetatem", după cum a spus chiar el la momentul anunțului.

Unii încă mai cred, în schimb, că a fost o fugă în fața unei situații de neguvernat, declanșată mai ales de scandalul Vatileaks. Alții că nu a putut suporta greutatea scandalului de pedofilie, o chestiune în legătură cu care a lansat un proces de transparență fără întoarcere. Alții au vorbit imediat de probleme de sănătate foarte grave, dezmințite de faptul că Ratzinger a trăit ca emerit de atunci în toți acești ani.

Dar Papa Francisc a definit întotdeauna această demisie ca fiind 'un act de guvernare, ultimul act de guvernare' al Papei Benedict.

În aceeași ordine de idei se situează și purtătorul de cuvânt istoric al lui Benedict, părintele Federico Lombardi, potrivit căruia demisia lui Benedict al XVI-lea a fost "o alegere care a marcat și va continua să marcheze epocile viitoare ale Bisericii".

"Este o deschidere a unei căi, să spunem a unei posibilități, care, așa cum bine a spus Benedict al XVI-lea, tocmai în motivația renunțării sale, este legată și de vremurile pe care le trăim".

 

×
Subiecte în articol: benedict papa