Reprezentanţi ai Cabinetului lui David Cameron, de la Londra, ar fi promis, în secret, omologilor lor din România, că imigranţii români vor putea solicita şi primi ajutoare în Marea Britanie, susţine tabloidul britanic Daily Express, care se declară “şocat”.
Potrivit publicaţiei, ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că a “primit asigurări oficiale din partea Guvernului britanic”, potrivit cărora Marea Britanie va “respecta” directivele UE în domeniu. “Şocul” vine, potrivit Daily Express, în contextul în care premierul britanic David Cameron a promis la finele lui februarie că Marea Britanie va fi “cea mai dură” ţară în privinţa ajutoarelor sociale.
Premierul David Cameron a declarat, într-un interviu acordat Daily Express, că Londra vrea imigranţi care să aducă beneficii Marii Britanii, astfel că nou-veniţii nu vor mai avea acces automat la beneficii sociale, case de la primării şi alte facilităţi, măsură prin care se speră că se vor face economii la buget şi care este primul pas în direcţia reducerii numărului de imigranţi care au acces la beneficii şi servicii publice.
Economii la buget
În opinia sa, măsurile preconizate vor avea ca rezultat o economie de două miliarde de lire anual la bugetul asigurărilor sociale, iar autorităţile trebuie să fie sigure că imigranţii vin în Marea Britanie pentru a munci, nu pentru a beneficia de servicii medicale gratuite sau pentru a primi o casă de la primărie. David Cameron a subliniat că a reuşit să reducă cu un sfert nivelul imigraţiei în ultimii doi ani, după ce în timpul laburiştilor peste 200.000 de imigranţi veneau anual în Marea Britanie. El a mai spus, referindu-se în special la indienii care studiază în universităţile britanice, că aceia care învaţă în Marea Britanie ar trebui să lucreze aici pe un post adecvat pregătirii lor, nu să se angajeze ani de zile pe o poziţie de muncitor necalificat. “Mesajul nostru este foarte clar. Vrem imigraţie care să fie benefică pentru Marea Britanie”, a mai spus el.
Interdicţii şi restricţii
Daily Express afirmă că, într-o declaraţie făcută la postul de televiziune Sky News, Corlăţean a avertizat că Guvernul României ar putea lua măsuri în cazul în care Marea Britanie nu acordă imigranţilor acces la beneficii.
“Noi nu-i considerăm pe români imigranţi, ei sunt cetăţeni europeni, noi suntem cetăţeni europeni, suntem membri ai Uniunii Europene, aşa că avem drepturile noastre legitime, potrivit tratatelor UE”, a mai spus Corlăţean pentru Sky News. “Este întotdeauna foarte uşor să câştigi puncte suplimentare, voturi sau avantaje electorale folosind tema deja clasică a migraţiei”, a avertizat duminică Titus Corlăţean. “Acest lucru este, desigur, din punctul nostru de vedere cel puţin, fundamental greşit”, a precizat oficialul român.
Comentând relatările potrivit cărora Guvernul britanic are în vedere modalităţi de a limita migraţia din cele mai noi două state ale UE şi de a restrânge accesul lucrătorilor la anumite ajutoare, inclusiv la asistenţa medicală, Corlăţean a declarat că majoritatea românilor care trăiesc şi lucrează deja în Marea Britanie “s-au integrat bine în societatea britanică”.
Dezbatere
Declaraţiile ministrului român vin în contextul amplei dezbateri despre imigranţii care vor avea libertate de mişcare pe piaţa din Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2014, comentează Daily Express. Aproximativ 29 de milioane de români şi bulgari îşi vor câştiga dreptul de a trăi şi munci fără niciun fel de restricţie în Anglia, având sprijinul regulilor europene referitoare la libertatea de mişcare, adaugă sursa citată.
“Cele mai recente date arată că peste 250.000 de români şi bulgari au venit în Regatul Unit în ultimii cinci ani”, mai scrie Daily Express.
“Alarmant este faptul că, înainte ca graniţele să fie larg deschise, numărul imigranţilor sare deja de un sfert de milion. După estimările mele, ne apropiem de circa 425.000 de români şi bulgari, un număr căruia nu cred că ţara aceasta îi poate face faţă”, a declarat liderul conservator britanic Philip Hollobone, citat de Daily Express.
Un sondaj YouGov, comandat de prostul Sky News la care a apărut Corlăţean, a constatat că aproximativ două treimi (64%) dintre adulţii britanici sunt de părere că românilor şi bulgarilor nu ar trebui să li se permită aceleaşi drepturi de a lucra în Marea Britanie cu cele de care beneficiază lucrătorii din alte state UE, iar o proporţie similară - 65% - s-a declarat îngrijorată despre faptul că graniţele vor deschise.
Şi Germania e îngrijorată
În contextul îngrijorărilor crescânde faţă de posibilul val de imigranţi dinspre România şi Bulgaria în Marea Britanie, dar şi Germania, un alt tabloid britanic, Daily Mail, scrie despre faptul că Germania respinge, sub ameninţarea folosirii dreptului de veto, aderarea României şi a Bulgariei la
Spaţiul Schengen, de teama invaziei imigranţilor.
Amintind declaraţiile ministrului german de Interne, Daily Mail aduce în prim-plan şi afirmaţiile primarului din oraşul german Duisburg, care, la rândul său, se arată îngrijorat de valul de imigranţi români. “Săptămâna trecută, primarul din fostul oraş industrial german Duisburg a vorbit despre
munţii de gunoaie lăsaţi în urmă, despre copiii imigranţilor organizaţi în bande de hoţi şi despre un bloc de locuinţe pentru 200 de persoane în care locuiesc, de fapt, 400 de români şi de bulgari”, scrie Daily Mail.
“Afluxul de romi în marile oraşe germane precum Dortmund, Duisburg sau Mannheim le provoacă îngrijorare responsabililor municipali, în condiţiile în care beneficiile sociale garantate «imigranţilor săraci» riscă să epuizeze bugetele sociale”, relatează şi corespondentul din Germania al cotidianului belgian La Libre Belgique.
“Germania, care nu uită de exterminarea a 500.000 de romi de către nazişti, a evitat să lanseze o dezbatere privind venirea masivă a membrilor acestei minorităţi din Bulgaria şi România. Astăzi însă îngrijorările locale par să fi depăşit limita”, notează sursa citată. “În consecinţă, Federaţia oraşelor germane a avertizat că lucrurile trebuie să se schimbe. Într-un memorandum făcut public recent, federaţia îşi exprimă temerea că ‚UE este în pierdere de prestigiu’, în condiţiile în care nu a reuşit să amelioreze soarta romilor în România şi Bulgaria.” Romii care se instalează în Germania au dreptul şi la alocaţii familiale. Instanţele germane nu au stabilit încă dacă ei pot beneficia şi de ajutor de şomaj, majoritatea dintre romii care ajung aici fiind lipsiţi de calificări sau bolnavi.
În prezent, mulţi dintre romii din Germania trăiesc în locuinţe improvizate în mahalale, plătind 200 de euro pe lună pentru un astfel de adăpost. În 2011, primăria din Duisburg a fost nevoită să degajeze 2.000 de locuri neamenajate de depozitare a gunoiului din apropierea imobilelor mizere în care locuiau romii, mai notează La Libre Belgique.